«Μετά από εύστοχες σχετικές εισηγήσεις αριθμού Αρχών μας και σε συνέχεια οδηγιών κ. Υπουργού, παρακαλείσθε όπως, στο πλαίσιο εορτασμού για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση, εφόσον το επιτρέπουν οι κατά τόπους συνθήκες και υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, διερευνήσετε με τις εκεί αρμόδιες Αρχές τη δυνατότητα φωταγώγησης σημαντικού μνημείου/κτιρίου της περιοχής σας με την ελληνική σημαία ή τα ελληνικά χρώματα, την 25η Μαρτίου, με στόχο την και με αυτό τον τρόπο προβολή της εμβληματικής επετείου».
Έτσι, ξεκινά το επείγον σημείωμα του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη με θέμα την φωταγώγηση συμβολικών κτιρίων ανά τον κόσμο την 25η Μαρτίου, στο πλαίσιο των εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης.
Με την σειρά τους, οι Έλληνες πρεσβευτές σε κάθε γωνιά του κόσμου κινητοποιήθηκαν. Επικοινώνησαν με τις τοπικές αρχές, διαμηνύοντας την επιθυμία και ευγενή παράκληση της Αθήνας να προβληθεί η μεγίστης σημασίας για την Ελλάδα επέτειος.
Πολλές χώρες ανταποκρίθηκαν αμέσως στο ελληνικό κάλεσμα: Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Ιταλία ακόμη και η Πολωνία του… Βίσεγκραντ, την οποία πολλοί εδώ στην Ελλάδα θεωρούν ως παράδειγμα προς αποφυγή εξαιτίας των «ακραίων δεξιών» πολιτικών της(!) ανταποκρίθηκε αμέσως.
Υπήρξαν, όμως, και χώρες που δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στους εορτασμούς. Κάποιοι ήταν κομψοί στην άρνησή τους και άλλοι εντελώς προκλητικοί.
Ενδεικτική η περίπτωση της Δανίας. Στο αίτημα του εκεί πρέσβη Νικόλαου Κοτροκόη, η απάντηση ήταν ωμά απορριπτική. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Κοτροκόης απέστειλε σειρά προτάσεων, η Γενική Γραμματεία του Κοινοβουλίου τις απέρριψε όλες. Συγκεκριμένα απάντησε ότι το Κοινοβούλιο υψώνει σημαίες ξένων κρατών μονάχα κατά τη διάρκεια επισκέψεων ξένων ηγετών.
Αρνήθηκε επίσης να φωταγωγήσει το κτίριο, υποστηρίζοντας ότι «απλά δεν έχουμε τέτοιου είδους παράδοση».
Εντύπωση προκαλεί ότι η δανική πλευρά αρνήθηκε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση που προτάθηκε, με τη δικαιολογία ότι «δεν υπάρχει αρκετός χρόνος». Χαρακτήρισε, μάλιστα, την επέτειο των 200 ετών «πολιτικό γεγονός, με το οποίο δεν ασχολείται». Ο Έλληνας πρεσβευτής δεν το έβαλε κάτω.
Ετοίμασε βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τους Δανούς δημοσιογράφους και τις υπόλοιπες πρεσβείες στην Κοπεγχάγη. Επιχείρησε να συνεργαστεί με το Ελληνικό Ινστιτούτο Δανίας, αλλά και να δημιουργήσει ένα βίντεο με παιδιά Ελλήνων νέο-μεταναστών. Τα δανικά ανάκτορα ούτε καν απάντησαν. Εντέλει, απευθύνθηκε στην Ένωση Βιομηχανιών, η οποία ήταν η μόνη που δέχθηκε να φωταγωγηθεί το κτίριό της, το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης.
Σημειώνεται ότι η βρετανική φρεγάτα Type 31 (‘Arrowhead 140’) που προτείνεται στην Ελλάδα βασίζεται στην κλάση Iver Huitfeldt του Ναυτικού της Δανίας.
Ούτε η Ολλανδία ανταποκρίθηκε στο αίτημα να τιμήσει την ελληνική επέτειο, φωταγωγώντας κάποιο συ6μβολικό κτήριο, αλλά με το ζόρι δέχθηκε να τοποθετηθεί σε κάποιον λόφο (που δεν έχουν ούτε καν λόφους εκεί) η ελληνική σημαία.
Η Ολλανδία έχει καταθέσει πρόταση για τις φρεγάτες του ΠΝ με το πλοίο Sigma 11515 HN.
Η πλέον περίεργη και εξοργιστική απάντηση ήρθε από την Ισπανία. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του εκεί Έλληνα πρεσβευτή, η απάντηση και της κυβέρνησης, αλλά και του δήμου θύμιζε τον Σκρουτζ:
«Αν θέλετε να φωταγωγηθεί κάτι, να πληρώσετε το ρεύμα»! απάντησαν σε αυστηρούς τόνους οι Ισπανοί.
Τα ισπανικά ναυπηγεία της Navantia έχουν καταθέσει πρόταση με το σχέδιο F110.
Δεν επέδειξε αντίστοιχη διάθεση ούτε ο πρέσβης της Σουηδίας. Η σουηδική πλευρά αρνήθηκε με ένα ξερό όχι την ελληνική πρόταση. Ο Έλληνας πρεσβευτής στην Στοκχόλμη Ανδρέας Φρυγανάς, μάλιστα, ούτε καν ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών, με τη δικαιολογία ότι μιας και η απάντηση ήταν αρνητική δεν είχε δοθεί εντολή να ενημερώσει την Κεντρική Υπηρεσία.
Μπορεί η αντίδραση να είναι συναισθηματική (και είναι δεν το αρνούμαστε) και στην διπλωματία και τους εξοπλισμούς ως γνωστόν, δεν υπάρχουν περιθώρια για συναισθηματισμούς, παρά μόνο ψυχρή σκέψη και λογική, παρ΄όλα αυτά ούτε βάρκα φουσκωτή από αυτούς.