Σε φιάσκο εξελίχθηκε η Έκθεση Ζ.Μπορέλ για τις «πολιτικές και οικονομικές συνέπειες» που θα υποστεί η Τουρκία αν προχωρήσει εκ νέου σε «μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο» και που πλήττουν τα συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε., «ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Έκθεση περιέχει «μηδέν» ουσιαστικά κυρώσεις για την πειρατεία της Άγκυρας στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, καθώς στις συνέπειες περιλαμβάνεται «η έγκριση των πρόσθετων καταχωρίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου» και η διεύρυνσή τους και σε νομικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα στα μέτρα περιλαμβάνονται πρόσθετες καταχωρήσεις οντοτήτων και προσώπων στη λίστα κυρώσεων, περιορισμοί στην οικονομία και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών και ενέργειας αλλά και απαγορεύσεις εξαγωγής τεχνολογίας.

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ περιλαμβάνει στην έκθεσή του και κίνητρα, για τα οποία όμως σημειώνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου να διαπιστωθεί αν η Τουρκία θα διατηρήσει τη στροφή που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα. Τα συμπεράσματα του κ. Μπορέλ θα τεθούν σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς η Άγκυρα δεν δέχεται καμία ουσιαστική κύρωση, καθώς στην Έκθεση αναφέρονται κάποιες κυρώσεις «χάδι», οι οποίες κυρίως αφορούν τις ήδη υπάρχοντες, παρόλο που μέσα υπάρχουν αρκετές παραβιάσεις από πλευράς Άγκυρας.

«Πιο ήρεμη η Τουρκία από τον Δεκέμβριο»

Στην Εκθεση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τουρκία έχει δείξει μια πιο ήρεμη, πιο εποικοδομητική στάση σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεών της με αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτά είναι θετικά και ευπρόσδεκτα βήματα προς τα εμπρός».

Παράλληλα, σημειώνει ότι το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια «κυρίως λόγω των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο»: την «άμεση αμφισβήτηση» των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της και την «οξεία αύξηση των προκλητικών ενεργειών κατά της Ελλάδας». Γίνεται, επίσης, αναφορά στην αποτυχία επίλυσης του Κυπριακού, η οποία, όπως σημειώνεται, συνδυάζεται «με απειλητικές ενέργειες και υποτιμητική ρητορική» από την πλευρά της Άγκυρας.

Έκθεση Μπορέλ: Τι λέει για τα γεγονότα του Έβρου

Η Εκθεση Μπορέλ κάνει αναφορά για τα γεγονότα στον Έβρο, τον περασμένο Μάρτιο, όπου υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία παραβίασε την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 καθώς ενθάρρυνε ενεργά αλλοδαπούς να εισέλθουν δια της βίας στην ΕΕ. Σχετικά με το Oruç Reis, σημειώνεται ότι η δραστηριότητά του τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο κοντά στο Καστελόριζο «οδήγησε σε κλιμάκωση των εντάσεων στα όρια μίας πιθανής σύρραξης μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο, όπως σημειώνεται «αγνόησε τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών στις σχετικές περιοχές».

Ν.Δένδιας: «Υπάρχουν ελλείψεις στην Έκθεση»

Την άποψη ότι η έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν «υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα, της UNCLOS».

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Παρουσιάζεται σήμερα στο Συμβούλιο η Έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ και της Επιτροπής όσον αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας. Κατ’αρχήν η έκθεση είναι θετική, διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ. Βεβαίως όμως υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα της UNCLOS. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο, θα υπογραμμίσω αυτές τις ελλείψεις. Όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: Η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρα μεν αλλά από την άλλη πλευρά σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!