Ο 30χρονος που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ έπειτα από το δάγκωμα της κόμπρας που είχε για κατοικίδιο στο σπίτι του, στο κέντρο της Αθήνας, παρουσίασε σημάδια βελτίωσης μετά από σχεδόν τέσσερα εικοσιτετράωρα.
«Ήρθε με παραλύσεις, είχε ήδη δηλαδή και δύσπνοια και παραλύσεις και στην πορεία, δηλαδή πριν από 1-2 μέρες παρουσίασε μία επιβάρυνση από τους πνεύμονες αυτούς καθ’ αυτούς. Όμως από τη νύχτα, αργά τη νύχτα, βελτιώνεται. Είναι καλύτερα, φαίνεται ότι έχει κάποια σημάδια βελτίωσης» ανέφερε ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του «Αγ. Σάββα», Θεόδωρος Κορμάς, προσθέτοντας ότι ο ασθενής παραμένει στη ΜΕΘ διασωληνωμένος, όμως έχει ανάγκη λιγότερο οξυγόνο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το δηλητήριο της κόμπρας Καούθια από την Ταϊλάνδη είναι άκρως επικίνδυνο, όπως και οι τυχόν παρενέργειες από την χορήγηση του αντιδότου.
«Όταν μιλάμε για νευροτοξικά δηλητήρια όπως είναι το δηλητήριο της κόμπρας, πρέπει το αντίδοτο, ο αντιοφικός ορός δηλαδή να έρθει άμεσα, έχουμε λίγο χρόνο. Οι αντιοφικοί οροί είναι και αυτοί επικίνδυνοι, διότι πρόκειται για αντισώματα τα οποία τα παίρνουμε από ανοσοποίηση αλόγου.
Είναι αντισώματα ίππου συνήθως. Οπότε μπορεί να μας προκαλέσουν έντονη αλλεργική αντίδραση, αναφυλακτική αντίδραση, οπότε είναι και αυτά επικίνδυνα, για αυτό και γίνονται μόνο στα νοσοκομεία υπό την επίβλεψη και την κρίση των γιατρών» σημείωσε ο βιολόγος – ερπετολόγος Ηλίας Στραχίνης.
Την κρισιμότητα του κάθε λεπτού που περνούσε από τη στιγμή που η κόμπρα τσίμπησε τον 30χρονο φαίνεται ότι γνώριζαν στενοί του φίλοι.
Αμέσως απευθύνθηκαν σε γνωστό γητευτή φιδιών στην Κύπρο, προκειμένου να μάθουν εάν εκείνος διέθετε το αντίδοτο που θα του έσωζε τη ζωή.
Συλλογή για… παράτολμους
Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό για τα ελληνικά δεδομένα, έχει προκαλέσει ατελείωτες συζητήσεις για τη νομιμότητα αλλά και την επικινδυνότητα της κατοχής και συλλογής φιδιών τα οποία μπορεί με το δηλητήριό τους να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά.
«Στη χώρα μας τώρα δεν υπάρχει σαφής νομοθεσία για κατοχή δηλητηριωδών ειδών. Όμως για το συγκεκριμένο είδος επειδή η χώρα μας έχει υπογράψει σύμβαση CITES, ο κάτοχος τέτοιου ζώου πρέπει να φέρει νόμιμα παραστατικά» τόνισε ο κ. Στραχίνης.
Οι ειδικοί παρουσιάζονται επιφυλακτικοί και τονίζουν ότι πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Η κόμπρα δάγκωσε τον 30χρονο την περασμένη Πέμπτη, την ώρα που προσπαθούσε να την ταΐσει, στον δείκτη του δεξιού του χεριού. Το αντίδοτο έφτασε στην Ελλάδα και άρχισε να του χορηγείται το βράδυ της ίδιας ημέρας, απ’ όταν και παραμένει διασωληνωμένος στην εντατική.
Αγγέλη: Πρέπει να τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας
Στο Mega μίλησε και ο άνθρωπος που έσωσε τη ζωή του 30χρονου, ο ερπετολόγος Γιάννης Αγγέλης από την Κύπρο, ο οποίος είχε το αντίδοτο και το έστειλε άμεσα προς την Ελλάδα.
Όπως τόνισε, αν δεν είναι χιλιάδες, είναι εκατοντάδες οι πολίτες που έχουν ως κατοικίδιο ένα φίδι, υπογραμμίζοντας ότι όποιος έχει στην κατοχή του ένα τέτοιο ζώο θα πρέπει να είναι εξαιρετικά υπεύθυνος.
«Ο καθένας πρέπει να τηρεί τα πρωτόκολλα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο αντιοφικός ορός κάποιες φορές μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος από το δηλητήριο του φιδιού.