H Ταϊβάν και οι ΗΠΑ υπέγραψαν την πρώτη τους συμφωνία υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, που προβλέπει τη συγκρότηση μιας Ομάδας Εργασίας για την Ακτοφυλακή με στόχο το συντονισμό της πολιτικής τους, σε μία περίοδο κατά την οποία οι ενέργειες της Κίνας στη θάλασσα προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε περιφερειακό επίπεδο.

Η νέα κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ κινείται προκειμένου να επαναβεβαιώσει την Ταϊβάν, η οποία διεκδικείται από την Κίνα, ότι η δέσμευσή της Ουάσινγκτον για το νησί παραμένει ακλόνητα σταθερή, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για τις κινεζικές προσπάθειες άσκησης πίεσης στην Ταϊπέι.

Η πρεσβευτής της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον Χσιάο Μπι-κιμ υπέγραψε τη συμφωνία χθες, Πέμπτη, στην Ουάσινγκτον, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο της.

«Ελπίζουμε ότι με τη Νέα Ομάδα Εργασίας για την Ακτοφυλακή, οι δύο πλευρές θα οικοδομήσουν μία ισχυρότερη συνεργασία και θα συνεισφέρουν από κοινού και ακόμη περισσότερο, σε μία Ελεύθερη και Ανοιχτή περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού», δήλωσε η Χσιάο.

Ο υπηρεσιακός βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Θέματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού Σουνγκ Κιμ παραβρέθηκε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, όπως ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Η Ταϊβάν αναβαθμίζει την ακτοφυλακή της με νέα σκάφη, τα οποία μπορούν να ενταχθούν στην ενεργό ναυτική υπηρεσία σε περίοδο πολέμου, καθώς το νησί καλείται να αντιμετωπίσει κλιμακούμενες παρενοχλήσεις από κινεζικά αλιευτικά και βυθοκόρους στα νερά που ελέγχονται από την Ταϊβάν.

Η Κίνα ψήφισε ένα νόμο τον Ιανουάριο, ο οποίος για πρώτη φορά επιτρέπει στην ακτοφυλακή της να ανοίγει πυρ κατά ξένων σκαφών, προκαλώντας ανησυχία, τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, όσο και στην Ουάσινγκτον.

Το Πεκίνο από την πλευρά του απορρίπτει τις ανησυχίες αυτές.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Σου Τσενγκ-τσανγκ δήλωσε σήμερα ότι ο νέος κινεζικός νόμος προκάλεσε σοκ στην περιοχή και ότι όσοι μοιράζονται «κοινές αξίες» είναι απαραίτητο να συνεργαστούν για την προστασία της ειρήνης.

«Αυτή η μονομερής απαίτηση για τη χρήση πυρών από την ακτοφυλακή θα προκαλέσει μεγάλη ένταση και πίεση στις γειτονικές χώρες» δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Η Κίνα έχει διαφορές με την Ιαπωνία στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και με αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!