Στη σύλληψη 125 ατόμων, φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προχώρησαν οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία. Η είδηση έγινε γνωστή μετά το τέλος μιας επιχείρησης στον καταυλισμό εκτοπισμένων της Αλ-Χολ, που συγκλονίστηκε πρόσφατα από σειρά φόνων και περιστατικά που σχετίζονταν με την ασφάλεια.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και η κουρδική αστυνομική δύναμη Ασάγιες άρχισαν την Κυριακή επιχείρηση ασφαλείας στην Αλ-Χολ, μια πραγματική πόλη γεμάτη από σκηνές όπου ζουν σχεδόν 62.000 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία -πάνω από 80%- γυναίκες και παιδιά στην εμπόλεμη βορειοανατολική Συρία.

Σε διάστημα πέντε ημερών, «125 μέλη των εν υπνώσει πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθησαν», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ασάγιες, Αλί αλ-Χάσαν.

Ανάμεσά τους βρίσκονται περίπου είκοσι «υπεύθυνοι» των πυρήνων για τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν στον καταυλισμό, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την περιοχή Αλ-Χολ, την οποία μετέδωσαν αρκετά τηλεοπτικά δίκτυα.

Από την αρχή της χρονιάς, «περισσότεροι από 47 φόνοι» διαπράχθηκαν στον καταυλισμό, δήλωσε ο Χάσαν, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Αλ-Χολ, ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στη Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, φιλοξενεί τις ξένες γυναίκες και τα παιδιά των τζιχαντιστών, και χιλιάδες υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ζουν σήμερα εκεί, αλλά και συριακές και ιρακινές οικογένειες.

Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην Αλ-Χολ, που συγκλονίζεται από απόπειρες απόδρασης και επιθέσεις εναντίον φρουρών και εργαζομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Πολλά στοιχεία του ΙΚ παρεισέφρησαν» στον καταυλισμό Αλ-Χολ προσποιούμενα τους απλούς «πολίτες με σκοπό να αναπτύξουν εκεί τη δράση τους και να αναδιοργανωθούν», σύμφωνα με τον Χάσαν.

Παρά τις συλλήψεις, «ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη», προειδοποίησε και συμπλήρωσε: «Θα συνεχίσει να υφίσταται όσο η διεθνής κοινότητα δεν θα θεωρεί τον καταυλισμό ως ένα σοβαρό διεθνές πρόβλημα, στο οποίο και αυτή πρέπει να παρέχει κατάλληλες λύσεις».

Επανέλαβε την έκκληση των κουρδικών αρχών για τον επαναπατρισμό των ξένων υπηκόων που βρίσκονται στη Συρία.

Σχεδόν 10.000 ξένες γυναίκες και παιδιά ζουν σε ένα παράρτημα του Αλ-Χολ, το οποίο προορίζεται ειδικά γι’ αυτούς, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ

Οι περισσότερες χώρες, κυρίως οι ευρωπαϊκές, διστάζουν να δεχτούν πίσω τους πολίτες τους στην επικράτειά τους. Ορισμένες, όπως η Γαλλία, επαναπάτρισαν περιορισμένο αριθμό παιδιών , τα οποία είναι συχνά ορφανά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!