Την Πέμπτη αναμένεται να συγκληθεί η η ολομέλεια της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας με στόχο την συζήτηση για τα περιστατικά βίας που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες.
Η απόφαση λήφθηκε μετά από τη συγκέντρωση 30 υπογραφών σε πρόταση του κόμματος Alliance (Συμμαχία).
Συνολικά 41 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και δέκα πολίτες έχουν συλληφθεί τις τελευταίες νύχτες κατά τα επεισόδια, τα οποία ξυπνούν μνήμες από τις «Ταραχές» που συγκλόνισαν επί τρεις δεκαετίες τη Βόρεια Ιρλανδία.
Τα επεισόδια έχουν ξεκινήσει από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Αποδίδονται στην ένταση που έχει δημιουργήσει η συμφωνία του Brexit, με την οποία δημιουργούνται «κανονιστικά» σύνορα μεταξύ Β. Ιρλανδίας και Μ. Βρετανίας, με ελέγχους στα εμπορεύματα που διασχίζουν τη Θάλασσα της Ιρλανδίας από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.
Οι Ενωτικοί, κατά κανόνα προτεστάντες στο θρήσκευμα που θέλουν τη διατήρηση της Β. Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρούν ότι αυτή η διευθέτηση, που προβλέπεται στο Πρωτόκολλο περί Β. Ιρλανδίας, υπονομεύει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.
Οι συγκρούσεις με την αστυνομία, ωστόσο, πυροδοτήθηκαν από τον εκνευρισμό Ενωτικών οργανώσεων και πολιτών μετά από την απόφαση της εισαγγελίας του Μπέλφαστ να μην ασκηθούν διώξεις κατά όσων παρέστησαν στην κηδεία του άλλοτε ηγετικού στελέχους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) Μπόμπι Στόρι τον Ιούνιο του 2020, κατά παράβαση των περιορισμών ενάντια στην πανδημία.
Στην κηδεία είχαν παρευρεθεί χιλιάδες Ρεπουμπλικανοί (κατά κανόνα καθολικοί στο θρήσκευμα) πολίτες και πολιτικοί, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της απόσχισης της Β. Ιρλανδίας από το βρετανικό στέμμα και την ένωση με τη Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Πολιτικοί όλων των βορειοϊρλανδικών κομμάτων απηύθηναν έκκληση για τερματισμό της βίας, αν και στις δηλώσεις τους δε συμφωνούν ως προς το ποιος ευθύνεται για την αναταραχή που επικρατεί.
Η τοπική Πρωθυπουργός Αρλίν Φόστερ επέρριψε ευθύνες στον επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της Βόρειας Ιρλανδίας, καλώντας τον να παραιτηθεί.
Το βράδυ της Τρίτης τα επεισόδια ήταν χαμηλής έκτασης και έντασης και επικεντρώθηκαν στην πόλη Λαρν, αλλά το βράδυ της Δευτέρας τα επεισόδια ήταν σοβαρά στο Κάρικφερους, στο Λοντοντέρι και στο Μπαλιμένα, με αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες, φωτιές σε οχήματα και συγκρούσεις με αστυνομικούς που προσπάθησαν να εμποδίσουν μία παρέλαση Ενωτικών που δεν είχε προαναγγελθεί.