KF-21, έτσι ονομάζεται το πρώτο Νοτιοκορεατικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο αποκαλύφθηκε με μία φαντασμαγορική τελετή.
Μόλις είναι απολύτως λειτουργικό, θα διαθέτει ευρεία γκάμα πυραύλων αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους.
Το δικινητήριο jet KF-21 θα είναι είτε μονοθέσιο, είτε διθέσιο, ανάλογα με τις αποστολές στις οποίες καλείται να συμμετάσχει.
«Ξεκίνησε μια νέα εποχή ανεξάρτητης άμυνας και είναι ένα ιστορικό ορόσημο στην ανάπτυξη της αεροπορικής βιομηχανίας της [Νότιας Κορέας]», δήλωσε ο Πρόεδρος Moon Jae-in κατά την πρώτη παρουσίαση του KF-21, που έχει το προσωνύμιο Boramae, δηλαδή «νεαρό γεράκι που εκπαιδεύτηκε για κυνήγι».
Η παρουσίαση έγινε στο εργοστάσιο παραγωγής της Korea Aerospace Industries (KAI) στο Sacheon, στην επαρχία της Gyeongsang.
Ο Moon είπε ότι μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών, θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του KF-21 με στόχο 40 μαχητικά να αναπτυχθούν έως το 2028 και 120 έως το 2032.
Η Νότια Κορέα αναμένεται να παράγει έξι πρωτότυπα KF-21 για δοκιμές και ανάπτυξη, τα πρώτα τρία έως το τέλος του τρέχοντος έτους και τα επόμενα τρία το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τη Διοίκηση του Προγράμματος Απόκτησης Άμυνας της χώρας (DAPA).
«Όταν ολοκληρωθούν οι τελικές δοκιμές, η Νότια Κορέα θα γίνει η όγδοη χώρα στον κόσμο που θα έχει αναπτύξει ένα προηγμένο υπερηχητικό μαχητικό», ανέφερε κυβερνητική δήλωση.
Οι άλλες 7 χώρες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Σουηδία και η ευρωπαϊκή κοινοπραξία του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Αν και το KF-21 χαρακτηρίζεται «γενιάς 4++», οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν πως μπορεί να πετάξει ψηλότερα και ταχύτερα από το Αμερικανικό F-35 που είναι 5ης γενιάς.
Το KF-21 αποτελεί συμπαραγωγή Νότιας Κορέας και Ινδονησίας, με τη Σεούλ να κατέχει το 80% των μετοχών, ενώ η Τζακάρτα το υπόλοιπο 20%.
Κατά την κοινοπραξία που το κατασκεύασε, το νέο μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να γίνει περιζήτητο, καθώς θα έχει «σημαντικά χαμηλότερη» τιμή από την αντίστοιχη του F-35.
Η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, και ενδεχομένως ακόμη και το Ιράκ «θα μπορούσαν να είναι οι κορυφαίοι πελάτες για το μαχητικό», ανέφεραν συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), οι εξαγωγές όπλων της Σεούλ ήταν 210% υψηλότερες την πενταετία 2016 – 2020 από ό, τι τα προηγούμενα πέντε χρόνια – δίνοντας στη Νότια Κορέα μερίδιο 2,7% στην παγκόσμια αγορά όπλων.
Republic of Korea unveils the prototype of homegrown KF-21 (Young Falcon) advanced fighter plane.
After successful final tests South Korea will join the elite group of USA, Russia, China, Japan, France, Sweden and EU to develop its own advanced supersonic fighter plane. pic.twitter.com/3NarF9Og6f
— Prashant Sharma (@the_wimpy_kid18) April 9, 2021
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.