Οι αρχές στη Μιανμάρ θα απελευθερώσουν σήμερα 23.184 κρατουμένους από φυλακές σε όλη τη χώρα, απονέμοντάς τους αμνηστία με αφορμή το Νέο Έτος, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αρμόδιου υπουργείου για το σωφρονιστικό σύστημα, αν και μεταξύ τους αναμένεται να είναι ελάχιστοι –ίσως και κανένας– από τους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας που συνελήφθησαν μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.
Το Σάββατο είναι η πρώτη ημέρα του παραδοσιακού Νέου Έτους στη Μιανμάρ και η τελευταία ημέρα της πενταήμερης αργίας που συνήθως εορτάζεται με επισκέψεις σε βουδιστικούς ναούς αλλά και πάρτι στους δρόμους.
Ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας ζήτησαν την ακύρωση των εορτασμών φέτος και αντ’ αυτών ο κόσμος να επικεντρωθεί στην εκστρατεία για την αποκατάσταση της δημοκρατίας αφού ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Η Σου Τσι είναι μεταξύ των 3.141 ανθρώπων που συνελήφθησαν σε σχέση με το πραξικόπημα, σύμφωνα με απολογισμό της Ένωσης Αρωγής στους Πολιτικούς Κρατούμενους (AAPP).
«Αυτοί οι κρατούμενοι είναι κυρίως από την περίοδο πριν την 1η Φεβρουαρίου, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που φυλακίστηκαν μετά», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο Κιάου Τουν Όο, εκπρόσωπος του αρμόδιου υπουργείου για το σωφρονιστικό σύστημα.
Ερωτηθείς εάν κάποιος από αυτούς που θα αφεθούν ελεύθεροι είχε συλληφθεί εξαιτίας της διαμαρτυρίας εναντίον της στρατιωτικής χούντας, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν έχει στη διάθεσή του λεπτομέρειες για τις αμνηστίες που θα απονεμηθούν.
Ενώ ο στρατός απελευθερώνει δεκάδες χιλιάδες κρατουμένους, καταδιώκει τουλάχιστον 832 ανθρώπους δυνάμει ενταλμάτων σύλληψης που συνδέονται με τις διαμαρτυρίες, ανέφερε η AAPP.
Μεταξύ αυτών είναι 200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αρκετών διασημοτήτων του Διαδικτύου, ηθοποιών και τραγουδιστών, που έχουν εκφραστεί εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος και καταζητούνται με την κατηγορία ότι ενθάρρυναν τους διαφωνούντες στις ένοπλες δυνάμεις.
Ο κόσμος εξοργισμένος από την επιστροφή της στρατιωτικής χούντας βγήκε στους δρόμους μέρα με τη μέρα ζητώντας την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αψηφώντας τις επιχειρήσεις καταστολής των δυνάμεων ασφαλείας στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 728 άνθρωποι, κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία της AAPP.