Οι αρχές της Τσαντ προχώρησαν σε περισσότερες από 650 συλλήψεις σε διαδήλωση εναντίον της δικτατορίας.
Έγιναν «653 συλλήψεις» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων την Τρίτη, «και 58» την Τετάρτη, δήλωσε ο Γιουσούφ Τομ, προσθέτοντας ότι «προσάγονται στη δικαιοσύνη, οι περισσότεροι έχουν ήδη προσαχθεί και πολλοί έχουν αφεθεί ελεύθεροι».
Το κλίμα είναι τεταμένο στο Τσαντ μετά τον αιφνίδιο θάνατο του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί, την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος κυβερνούσε επί τρεις δεκαετίες τη χώρα. Ο Ιντρίς Ντεμπί σκοτώθηκε στις 19 Απριλίου, όταν πήγε να επιθεωρήσει στρατιωτικές μονάδες που μάχονται με αντάρτες.
Την εξουσία ανέλαβε ένα στρατιωτικό συμβούλιο με επικεφαλής τον γιο του, όμως ορισμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν «πραξικόπημα» την εξέλιξη αυτή.
Οι διαδηλώσεις κατά του στρατού
Αψηφώντας την απαγόρευση κινητοποιήσεων που έχει επιβάλει ο στρατός, διαδηλωτές κατέβηκαν την Τρίτη στους δρόμους της Ντζαμένα και άλλων αστικών κέντρων, ζητώντας τη μεταβίβαση της εξουσίας στους πολιτικούς.
Οι διαδηλώσεις καταστάλθηκαν. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ντζαμένα και στο νότιο τμήμα της χώρας σύμφωνα με τις αρχές, εννέα σύμφωνα με μια τοπική ΜΚΟ.
Στο ανώτερο δικαστήριο της πρωτεύουσας, δεκάδες διαδηλωτές μεταφέρθηκαν σήμερα κατά ομάδες με οχήματα δυνάμεων επιβολής του νόμου από αστυνομικά τμήματα από διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας, σημείωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η πλειονότητα των διαδηλωτών διαμαρτύρονται επίσης ενάντια στην πολιτική της Γαλλίας, που κατηγορείται ότι στηρίζει την στρατιωτική χούντα καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ταξίδεψε στην Ντζαμένα για να συναντήσει τις νέες αρχές με την ευκαιρία της κηδείας του στρατηγού Ντεμπί, ο μοναδικός ηγέτης δυτικού κράτους που παρευρέθηκε στην κηδεία. Έπειτα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «καταδικάζει εμφατικά την καταστολή των διαδηλώσεων και τη βία» που σημειώθηκε την Τρίτη στην Ντζαμένα.
Ένα νέο κάλεσμα για διαδηλώσεις έγινε για την Τετάρτη το πρωί, αλλά είχε μικρή συμμετοχή.