Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου ανακοίνωσε σήμερα ότι «Η Τουρκία θα ιδρύσει στρατιωτική βάση στη Μετίνα, εντός του ιρακινού εδάφους» μετά την διαφαινόμενη επιτυχία που είχε η τουρκική εισβολή (μία ακόμα) στη χώρα.
Θα είναι η δεύτερη τουρκική στρατιωτική βάση στο Ιράκ. Με αυτή θα ελέγχει ολόκληρο το βόρειο Ιράκ σε βάθος περίπου 100 χλμ. από το (τυπικά, έτσι ή αλλιώς) τουρκοϊρακινά σύνορα, αλλάζοντας ουσιαστικά τον χάρτη της περιοχής.
Μιλώντας στα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Σόιλου είπε: «Η Μετίνα είναι μια σημαντική περιοχή. Όπως κάναμε και στη Συρία, θα χτίσουμε μια βάση εδώ και θα παρακολουθούμε την περιοχή. Αυτή η περιοχή είναι μια διαδρομή προς Qandil (ο ορεινός όγκος που αποτελούσε κύρια βάση του ΡΚΚ). Θα ελέγξουμε αυτήν τη διαδρομή».
Αρα πηγαίνουν σε μόνιμη κατοχή, όπως στην Συρία, όπου τα τουρκικά στρατεύματα κατέχουν πάνω από 8.000 τετραγωνικά μίλια στο βόρειο τμήμα της χώρας
Η δήλωση του Σόιλου ήρθε καθώς οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από μαχητικά αεροσκάφη F-16, ελικόπτερα και drones, συνέχισαν την επίθεση εναντίον στόχων του ΡΚΚ που ξεκίνησαν στις 23 Απριλίου στη Μετίνα και στις γειτονικές περιοχές Avashin και Basyan και έχουν προχωρήσει περίπου 60 χλμ. εντός των τουρκικών συνόρων.
Περισσότερες από 5.000 προσωπικού είναι ανεπτυγμένα επί του παρόντος στο Ιράκ, ενώ άλλοι 10.000 υποστηρίζουν την εισβολή.
Μια πηγή του PKK που μίλησε ανωνύμως αναγνώρισε ότι «οι μαχητές δέχτηκαν μεγαλύτερη πίεση από ποτέ, λόγω της χρήσης ένοπλων drone από την Τουρκία που θερίζουν κάθε κίνηση και ελέγχουν την περιοχή με ακρίβεια και αμεσότητα» και ότι «Το PKK δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιεί κανονικούς δρόμους και αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ορεινά μονοπάτια για να μετακινηθε»..
Η τουρκική σχεδίαση επιδιώκει να περικυκλώσει και να διακόψει την πρόσβαση μεταξύ των βασικών κόμβων του ΡΚΚ που συνδέουν τον Καντίλ με τα σύνορα της Συρίας.
Ο Omer Ozkizilcik, αναλυτής στο Ίδρυμα SETA, το ΕΛΙΑΜΠ της Άγκυρας, το χαρακτήρισε «μια προληπτική στρατηγική».
Στη Μετίνα, σημείωσε ο Οζκιζιλίκ, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα «δίκτυο σημείων ελέγχου που υποστηρίζονται από αεροσκάφη drones». Μια σειρά από χωριά, ωστόσο, χωρίζουν τις τουρκικές δυνάμεις στο νότιο τμήμα της Μετίνας από εκείνες που βρίσκονται βόρεια στα τουρκικά σύνορα.