«Διαφωνούμε με την Ελλάδα κατά την αξιολόγηση της θαλάσσιας συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας που εξυπηρετεί τους Λίβυους και επομένως δεν θα την εγκαταλείψουμε».
Το παραπάνω δήλωσε ο Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντέμπιχ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο του Al Jazeera που εδρεύει στη Ντόχα του Κατάρ και που πρόκειται να προβληθεί την ερχόμενη Τετάρτη.
Ο Ντέμπιχ δήλωσε, ότι η κυβέρνησή του διαφωνεί με την αξιολόγηση της συμφωνίας όπως την κάνει η Ελλάδα.
«Διαφωνούμε με την Ελλάδα κατά την αξιολόγηση της θαλάσσιας συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας που εξυπηρετεί τους Λιβύους και επομένως δεν θα την εγκαταλείψουμε», είπε.
Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Τρίπολη της Λιβύης, στις 6 Απριλίου είχε ζητήσει από τον Λίβυο πρωθυπουργό την ακύρωση του παράνομου τουρκο-λιβυκού συμφώνου.
Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει:
«Προσβλέπουμε σε πλήρη αποκατάσταση της ενεργειακής μας συνεργασίας με τη Λιβύη, άλλα και της συνεργασίας σε πεδία, όπως ο τουρισμός. Είναι παραδοσιακός ο δεσμός μας στην άμυνα και την ασφάλεια. Θυμίζουμε πως πάνω από 280 Λίβυοι αξιωματικοί έχουν αποφοιτήσει από σχολές ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Θεμέλιο της σχέσης μας πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας.
Γράφοντας την καινούρια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, πρέπει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης. Θέλουμε κι εμείς άμεση και πλήρη αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και την ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν σαν διακρατικές συμφωνίες, αλλά δεν έχουν καμία ισχύ.
Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της. Το πλησιέστερο σε αυτήν γεωγραφικό έδαφος είναι η Γαύδος και η Κρήτη. Χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απευθείας την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και να συνεχίσουμε συζήτηση που διεκόπη το 2010».
Προφανώς με τη δήλωση του Λιβύου πρωθυπουργού το θέμα τελειώνει οριστικά για την Ελλάδα και η ελληνική διπλωματία υφίσταται μια καίρια ήττα.