Ικανοποίηση για την «απολύτως επιτυχή» εξεταστική διαδικασία, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά χθες για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ) εκφράζει το Yπουργείο Εσωτερικών, το οποίο παράλληλα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησής του επικρατούσαν φαινόμενα «ανορθολογικής αλλά και αδιαφανούς διαδικασίας πολιτογράφησης» και ότι «άφησε να υφίσταται μια διαδικασία, η οποία μετετράπη σε εστία διαφθοράς».
Πηγές του υπουργείου ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσια Διοίκησης, τα τελευταία χρόνια λειτουργίας τους (αμφότεροι καταργήθηκαν το 2019 για να ιδρυθεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας) έχουν διενεργήσει σειρά ελέγχων για την νομιμότητα των αποφάσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας. Από τους ελέγχους του ΣΕΔΔ διαπιστώθηκαν έξι σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς κυρίως δωροδοκίες για επίσπευση διαδικασίας πολιτογράφησης, καθώς και για παράνομη νομιμοποίηση αλλοδαπών. Στις υποθέσεις αυτές εμπλέκονταν δημόσιοι υπάλληλοι και δικηγόροι. Μετά από καταγγελίες, παρανομίες σε αποφάσεις πολιτογράφησης αλλοδαπών διαπιστώθηκαν και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σε μία Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας, ενώ στο μικροσκόπιο της ανεξάρτητης αρχής είχαν μπει και πολλοί δήμοι της χώρας.
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι στη διαδικασία πολιτογράφησης που εγκαινιάστηκε χθες με τις γραπτές εξετάσεις (έλαβαν μέρος 2.176 αλλοδαποί) τίθενται αντικειμενικότερα κριτήρια, προκειμένου μεταξύ άλλων «να αποφευχθούν φαινόμενα ανορθολογικής αλλά και αδιαφανούς διαδικασίας πολιτογράφησης, όπως συνέβη κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι θετικές εισηγήσεις απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας εκτοξεύτηκαν από 2.837 σε 10.219». Σημειώνεται ότι με το προηγούμενο σύστημα διαπιστώνονταν οι γνώσεις των αιτούντων για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μέσω συνέντευξης.
Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ (Αλ. Χαρίτση και Κ. Ζαχαριάδη) ότι η κυβέρνηση θέτει «δυσθεώρητα εμπόδια» για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, σημειώνει ότι «επί τεσσεράμισι χρόνια άφησε αναπάντητες 32.943 αιτήσεις πολιτογράφησης (σ.σ. από 17.224 που ήταν στα τέλη του 2014) όπως επίσης άφησε να υφίσταται μια διαδικασία, η οποία μετετράπη σε εστία διαφθοράς».
«Με το νέο σύστημα πολιτογράφησης μπαίνει οριστικά τέλος σε τέτοιου είδους φαινόμενα διαφθοράς και θωρακίζεται στο ακέραιο η διαδικασία απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας», επισημαίνει το Υπουργείο Εσωτερικών.