Η ΠΑ με την επικειμένη ένταξη σε υπηρεσία των μαχητικών Rafale με βλήματα METEOR αποκτά ένα μαχητικό το οποίο είναι ένα πραγματικό «εργαλείο» στις αποστολές BVR.

Βέβαια εκτός των όπλων των ίδιων υπάρχουν ακόμη τρεις παράγοντες που θα κρίνουν την έκβαση μιας αεροπορικής αναμέτρησης σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Οι παράμετροι που καθορίζουν την έκβαση μίας εμπλοκής BVR, είναι πάντα οι ίδιες είτε μιλάμε για μεγάλες θαλάσσιες ή χερσαίες εκτάσεις πάνω από τις οποίες θα εξελιχθούν -μία ή περισσότερες- εμπλοκές BVR, είτε μιλάμε για τον περιορισμένο εναέριο χώρο του Αιγαίου (από ανατολή προς δύση και αντίστροφα).

Ο χειριστής ενός μαχητικού που είναι εξοπλισμένο με σύστημα Data Link, μπορεί με αυτόν τον τρόπο και διατηρώντας όλα τα συστήματα αποστολής του αεροσκάφους του κλειστά, να δει παίρνοντας εικόνα και στοιχεία από άλλα αεροπλάνα ή και επίγειους σταθμούς και σταθμούς επιφανείας, πόσα εχθρικά μαχητικά πετούν γύρω του, που ακριβώς βρίσκονται, με ποια ταχύτητα και σε ποιο ύψος κινούνται και προς τα πού κατευθύνονται.

Μπορεί επίσης να δει ποια από τα εχθρικά έχουν στοχοποιηθεί από ποια φίλια μαχητικά και ποιος έχει ρίξει και εναντίον ποίου! Τέλος, μπορεί ο ίδιος –πάντα χωρίς να εκπέμπει- να εκτοξεύσει βλήμα BVR εναντίον κάποιου εχθρικού που θεωρεί επικίνδυνο, ακόμα και αν η πορεία του τον απομακρύνει από αυτό. Είναι πίσω του δηλαδή…

Τα συστήματα Data Link ειδικά με τη μορφή του Link 16, έχουν φέρει πραγματική επανάσταση στη σχεδίαση και την υλοποίηση τακτικών BVR. Σε αυτή την επανάσταση έχει την τύχη να έχει «πρόσβαση» και η ΠΑ και μάλιστα με σημαντικό προβάδισμα έναντι της ΤΗΚ. Προς το παρόν έχει στη διάθεσή της τον πολλαπλασιαστή ισχύος που άκουει στο όνομα ΕΜΒ-145AEW&C (ΑΣΕΠΕ) και τα 30 F-16 Adv. της 335 και 336 Μοίρας που φέρουν Link 16.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διαβάστε όλη την ανάλυση στο defencenet.gr