ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Χαμόγελο του Παιδιού: Σοκαριστικά στοιχεία για τις εξαφανίσεις παιδιών στην Ελλάδα

Χαμόγελο του Παιδιού: Σοκαριστικά στοιχεία για τις εξαφανίσεις παιδιών στην Ελλάδα

Ζοφερά είναι τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις εξαφανίσεις παιδιών.

Το καλοκαίρι του 1981 ο Ανταμ Γουόλς, ένα παιδί ηλικίας επτά ετών, εξαφανίστηκε μέσα από ένα εμπορικό κέντρο στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Εχοντας ερευνήσει εξονυχιστικά το πολυκατάστημα χωρίς αποτελέσματα, η μητέρα του ειδοποίησε την αστυνομία. Η κινητοποίηση ήταν σχεδόν μάταιη. Τη δεκαετία του ’80 η εξαφάνιση παιδιών αντιμετωπιζόταν με αμηχανία και με μια ιδιότυπη απροθυμία από τις αρμόδιες Αρχές.

Οταν η οικογένεια του παιδιού αναγκάστηκε να καταφύγει σε ζωντανή εκπομπή ζητώντας βοήθεια, περίπου 100 γονείς που είχαν βιώσει αντίστοιχες εμπειρίες συγκεντρώθηκαν έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό. Ολα έδειχναν πως ένα τρομακτικό πρόβλημα υψωνόταν μπροστά τους, όμως ουδείς ως τότε είχε αποφασίσει να το αντιμετωπίσει οργανωμένα. Ο μικρός Ανταμ Γουόλς βρέθηκε δολοφονημένος μερικές ημέρες αργότερα και ο τραγικός θάνατός του στάθηκε η αφορμή για να καθιερωθεί, το 1984, η 25η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών.

Ειδική εκδήλωση

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση του Χαμόγελου του Παιδιού, το οποίο αποτελεί έναν από τους τέσσερις φορείς διεθνώς που έχουν πιστοποιηθεί ως εθνικά κέντρα για εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης παιδιά. Σε παρέμβασή του ο συντονιστής του Εθνικού Κέντρου Στέφανος Αλεβίζος επισήμανε τις τεράστιες διαστάσεις του φαινομένου.

​​​​​​​Οπως τόνισε, μόνο στις ΗΠΑ το 2020 δηλώθηκε η εξαφάνιση 365.348 παιδιών, ενώ η ευρωπαϊκή γραμμή 116000, τη λειτουργία της οποίας είχε εισηγηθεί ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος, δέχτηκε το περασμένο έτος 42.662 κλήσεις και ασχολήθηκε με 8.857 υποθέσεις, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σχέση με το 2019.

​​​​​​​Οι 10.421 κλήσεις έγιναν στην Ελλάδα μέσω του Χαμόγελου του Παιδιού, με το 33% αυτών να αφορά δήλωση εξαφάνισης και το 46% παροχή πληροφοριών για εξαφανισμένα παιδιά. Το πρώτο τετράμηνο του 2021 στην Ελλάδα είχαν ήδη πραγματοποιηθεί 4.718 κλήσεις.

Σύμφωνα με τη Μαρία Τυλιγάδη, διευθύντρια της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων της ΕΛ.ΑΣ., η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεύρεσης εξαφανισμένων παιδιών στην Ευρώπη (89,23%) και ένα από τα μεγαλύτερα σε όλον τον κόσμο. Η ίδια τόνισε πως η έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί τόσο στα παιδιά που αγνοούνται όσο και στην περαιτέρω διερεύνηση των αιτιών φυγής για όσα επιστρέφουν στο σπίτι.

Υπηρεσίες

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αναδείχθηκαν, επίσης, υπηρεσίες που βοηθούν στον εντοπισμό των παιδιών. Οπως αναφέρθηκε, με τη βοήθεια του Amber Alert το 2020 εντοπίστηκαν 17 παιδιά, ένα εκ των οποίων είχε απαχθεί από τη Βόρεια Ελλάδα και κρατούνταν κλειδωμένο σε ένα δωμάτιο στην Κωνσταντινούπολη.

​​​​​​​Τέλος, τονίστηκε η σημαντική συμβολή που μπορεί να παράσχει το κοινό μέσω της εφαρμογής missing app, την οποία μπορεί να κατεβάσει οποιοσδήποτε δωρεάν στο κινητό του τηλέφωνο. Η εφαρμογή ειδοποιεί τον χρήστη σε περίπτωση που εξαφανιστεί κάποιο παιδί σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων, ενώ περιλαμβάνει επίσης λίστα με φωτογραφίες και πληροφορίες εξαφανισμένων παιδιών ώστε να κινητοποιηθεί άμεσα όποιος μπορεί να βοηθήσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων πολιτικοί παράγοντες, οι δήμαρχοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και άλλων δήμων, οι αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ, του ΕΚΑΒ και μέλη του Amber Alert Hellas.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.