Ακόμα χειρότερα εξελίσσεται η κατάσταση στην Λιβύη για την Ελλάδα καθώς δεν ήταν μόνο η μη κλήση της Ελλάδας (για δεύτερη φορά) στην Διάσκεψη για την Λιβύη αλλά περισσότερο η γερμανική απάντηση μέσα από κύκλους διαρροών της κυβέρνησης του Βερολίνου που δείχνει αυτό που εδώ στο pronews.gr έχουμε τονίσει, ότι υπάρχει κίνδυνος έκλειψης της Ελλάδας από τον γεωφυσικό της χώρο.
Και αυτό γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ η Γερμανία δεν μας κάλεσε γιατί απλά η Ελλάδα δεν έχει αποστείλει στρατεύματα στην βορειοαφρικανική χώρα και το μόνο που έμεινε στο ελληνικό ΥΠΕξ ήταν να “ψελλίσει” κάποια διαμαρτυρία.
Η Ανγκελα Μέρκελ σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του ζήτησε ανοιχτά να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από τη Λιβύη, ενώ το ίδιο έκανε και ο Χάικο Μαας από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Επομένως, νούμερο ένα ζήτημα της διάσκεψης της 23ης Ιουνίου για το Βερολίνο είναι η απόσυρση μισθοφόρων και στρατού από την Τουρκία. Επομένως, για το Βερολίνο θέση στο τραπέζι της διάσκεψης έχει η χώρα που παρανόμως έχει στρατό στη Λιβύη παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και δεν έχει η Ελλάδα.
Στην Διάσκεψη περιλαμβάνονται τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μαζί με την Ιταλία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!
Αυτό σημαίνει ότι η οποιαδήποτε τουρκική υπαναχώρηση θα έχει ισχυρά ανταλλάγματα. Γιατί απλά οι Τούρκοι πλέον έχουν δημιουργήσει ερείσματα με την στρατιωτική τους παρουσία.
Νωρίτερα την δυσαρέσκειά του είχε εκφράσει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφορικά με την απόφαση της Γερμανίας να “αφήσει έξω” την Ελλάδα από την Διάσκεψη για τη Λιβύη, κατά τη συζήτηση για την ελληνική εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης περιφερειακής ανάπτυξης “Regional Growth Conference”.
“Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά σε αυτή τη συνάντηση. Και αυτή τη δυσαρέσκεια την έχω και εγώ διαμηνύσει στο συνάδελφό μου και νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και σε επίπεδο του Πρωθυπουργού και πρόκειται σύντομα να συναντηθώ με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Γιαν Κούμπιτς, ακριβώς για να του μεταφέρω το ίδιο, παρότι γνωρίζω ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη για αυτό” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Δένδιας προς Ειδικό Απεσταλμένο ΓΓ ΟΗΕ: Δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την απόφαση της Γερμανίας – Ψάχνοντας διπλωματικό χώρο
«Συζήτησα για τις εξελίξεις στη Λιβύη με τον Ειδικό Απεσταλμένο ΓΓ ΟΗΕ J.Kubis & εξέφρασα τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την απόφαση της Γερμανίας για μη πρόσκληση σε συνάντηση Διάσκεψης Βερολίνου. Συζητήσαμε και για τη συνεργασία με Ύπ. Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λιβύη», αναφέρεται σε ανάρτηση στο Twitter ο Νίκος Δένδιας .
Πάλι η Ελλάδα θα περιμένει τι θα αποφασίσουν άλλοι για εμάς…