Ένα ασυνήθιστο συμβάν σημειώθηκε στο διεθνή εναέριο χώρο ανοικτά της Εσθονίας. Ένα F-35A της ιταλικής Αεροπορίας πλησίασε για αναγνώριση ένα ρωσικό Tu-95 κατά τα φαινόμενα, το οποίο πετούσε πάνω από την Βαλτική.
Το F-35 έφτασε σε απόσταση μερικών μέτρων από τον ρωσικό στροβιλοελικοφόρο «γίγαντα» επιχειρώντας να το συνοδεύσει ενόσω βρισκόταν κοντά στον εναέριο της Εσθονίας.
Την ώρα εκείνη όμως ένα ρωσικό Su-30SM το πλησίασε, χωρίς να το έχει αντιληφθεί ο Ιταλός πιλότος αναγκάζοντας τον τελευταίο να εκτελέσει ένα break προκειμένου να απομακρυνθεί από το Tu-95.
Στη συνέχεια το Su-30 έγινε η «σκιά» του F-35 μέχρι αυτό να φύγει εντελώς από την περιοχή.
Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει εικονική εμπλοκή, ούτε να επιχειρήσει το F-35A να ξεφύγει από το Su-30 καθώς και να το ήθελε δεν θα μπορούσε να ελιχθεί απέναντι στο υπερευέλικτο Su-30, δεδομένων και των ιδιαίτερα φτωχών επιδόσεων που έχει το αμερικανικό stealth μαχητικό στους ελιγμούς.
Κάθε απόπειρα να βρεθεί να βρεθεί στην ώρα 6 του Su-30 θα ήταν μάταιη.
Η Ιταλία από τις 30 Απριλίου έχει αναλάβει την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Εσθονίας με 4 F-35A του 13° Gruppo (Μοίρα) της 32ης Stormo (Πτέρυγας).
• An interesting air interception occurred in international airspace off Estonia
• Close confrontation between a Italian F-35A and a Russian Su-30SM https://t.co/ts1HqST7m4
— EndGameWW3 🇺🇸 (@EndGameWW3) June 9, 2021
Υπενθυμίζεται ότι με ν/σ που κατέθεσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ δίνει το «πράσινο» φως με νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για την ταχεία προμήθεια των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 των 36.000$ ανά ώρα πτήσης στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μενέντεζ, μαζί με τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, έφεραν στην επιτροπή ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ενίσχυση της αμυντικής εταιρικής σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.
To νομοσχέδιο έχει αξονικό στοιχείο την υποστήριξη του ελληνικού στρατιωτικού εκσυγχρονισμού, επιτρέποντας νέες μεταφορές αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και προωθώντας την αυξημένη πολυμερή δέσμευση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.