Σε κοινό τραπέζι θα καθίσουν σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συμμετέχουν και οι δύο.
«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που αναζητούν επίλυση… Η βάση για την επίλυση αυτών των ζητημάτων θα πρέπει να είναι το Δίκαιο (σ.σ.: αορίστως) και τα κοινά συμφέροντα», είχε πει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στην Αθήνα (31/05), τη στιγμή που αναφερόταν στην επίσημη οριστικοποίηση της ημερομηνίας συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (14/06).
Με το ελληνικό ΥΠΕΞ, δια του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, να κάνει παρόμοιες δηλώσεις λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση, λέγοντας πως «με την Τουρκία έχουμε τις διαφορές μας. Το γεγονός ότι έχουμε τις διαφορές μας σε υψηλά θέματα πολιτικής δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θέματα χαμηλής πολιτικής, θέματα οικονομικού ή εμπορικού ενδιαφέροντος και να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Προτείναμε πριν από μήνες στους Τούρκους 15 θέματα. Πρότειναν 8, και την τελευταία στιγμή προσθέσαμε άλλα δύο περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Άρα, καταρχάς υπάρχει μια συναίνεση και μια επιθυμία και από τις δύο πλευρές να δουλέψουμε πάνω σε αυτά τα θέματα».
Ουσιαστικά, οι δύο πλευρές θα συνοψίσουν τα επακόλουθα των τουρκικών επιθέσεων σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, που κράτησαν ολόκληρο το 2020 τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση ετοιμότητας, με αποδεσμευμένους κανόνες εμπλοκής τόσο, ώστε η φρεγάτα «Λήμνος» να φτάσει στο σημείο να εμβολίσει την τουρκική Kemal Reis, της οποίας ο κυβερνήτης νόμισε ότι μπορούσε το πλοίο του να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο της…
Οι επιδιώξεις της Ελλάδας
Οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές θέσεις σε πολλά ζητήματα, επισημαίνουν και οι ίδιες πηγές, τονίζοντας, όμως, πως οι δίαυλοι επικοινωνίας θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί.
Όπως έχει επισημανθεί και στο πρόσφατο παρελθόν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων από την πλευρά της Τουρκίας είναι το διαρκές ζητούμενο, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση, αναφέρουν ακόμη.
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό, που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι» είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο France 24, συμπληρώνοντας πως η Αθήνα προσβλέπει σε ένα ήρεμο καλοκαίρι.
«Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο, δηλαδή, τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» είπε, ακόμη.
Την ίδια ώρα, η Αθήνα φροντίζει να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία πως η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου αντανακλά ευθέως στη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, εν όψει, μάλιστα, και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου, όπου αναμένεται να επαναξιολογηθεί το συνολικό πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως ενδεχόμενη πρόοδος στις σχέσεις Βρυξελλών- Τουρκίας περνά μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι Αθήνας και Λευκωσίας.
Η κυβέρνηση, όμως, αποζητά και μία αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας καθώς, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, «έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα και θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες».
Η τουρκική ατζέντα
Η Τουρκία έρχεται για να μιλήσει… για όλα, με την Daily Sabah να παρουσιάζει πρόσφατα τις απαιτήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.
Η τουρκική ατζέντα περιλαμβάνει:
- Εγκατάλειψη της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, για την οποία υπενθυμίζει πως συνιστά casus belli
- Αποστρατικοποίηση νησιών Αιγαίου Πελάγους
- Αμφισβήτηση της ΑΟΖ Ελλάδας- Κύπρου, με επιμονή στην «διαγραφή» του Χάρτη της Σεβίλλης
- Λύση δύο κρατών – δηλαδή διχοτόμηση – στο κυπριακό, όπου επαναλαμβάνει πως η λύση της ομοσπονδίας είναι πλέον εκτός συζήτησης.
Τι ώρα είναι η συνάντηση
Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 17:05 ώρα Ελλάδος.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φθάσει στον χώρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος στις 12:55.
Στις 13:35 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον και στις 13:20 με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.
Οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν στις 14:00 και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 17:00 ώρα Ελλάδος.
Να σημειωθεί πως η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία τρίτων προσώπων (υπουργών και αντιπροσωπειών).