ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Σοκ από ΗΠΑ προς Ελλάδα: «Αν θέλετε χρηματοδότηση αγοράς F-35 να αποσύρετε τους S-300PMU1 & όλα τα ρωσικά α/α όπλα»

Σοκ από ΗΠΑ προς Ελλάδα: «Αν θέλετε χρηματοδότηση αγοράς F-35 να αποσύρετε τους S-300PMU1 & όλα τα ρωσικά α/α όπλα»

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποσύρει τα ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτει και ειδικά τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300PMU1 και φυσικά να μην τα εκσυγχρονίσει και εν συνεχεία θα συζητηθεί από τις ΗΠΑ η δυνατότητα οικονομικής βοήθειας για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35».

Αυτό το σοκ υπέστησαν οι Ελληνες αξιωματούχοι που έχουν ξεκινήσει κάποιες προκαταρτικές συζητήσεις με τους Αμερικανούς ομολόγους τους για την προμήθεια των F-35 με αμερικανική οικονομική βοήθεια ή μέσω των κονδυλίων FMF-Foreign Military Funds

Εάν θέλει τα αμερικανικά F-35, τότε πρέπει να «αποβάλλει» από τον αμυντικό οργανισμό της τα ρωσικά αντιαεροπορικά S-300 και TOR-M1 τόσο αυτά που υπηρετούν στον Στρατό (21 Α/Κ εκτοξευτές) όσο και στην ΠΑ (4 Α/Κ εκτοξευτές).

Με αυτό τον τρόπο, «αποβάλλοντας» τα ρωσικά οπλικά συστήματα θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα στην προμήθεια των F-35 εντάσσοντάς την στο πρόγραμμα ERIP (European Recapitalization Incentive Program) το πρόγραμμα δηλαδή που εξασφαλίζει χρηματοδότηση κατά 50% μιας χώρας με την προϋπόθεση να αντικαταστήσει τα ρωσικά συστήματα που διαθέτει, με άλλα δυτικής τεχνολογίας προκειμένου να «απεγκλωβιστούν», από τη ρωσική εφοδιαστική αλυσίδα, οι χώρες του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ φαίνεται να προτείνουν την αντικατάσταση των S-300PMU1, Tor-M1, OSA AK/AKM με παράλληλα χρηματοδότηση 50% είτε για νέο αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα (Patriton PAC-3), είτε για τα F-35 και τα υπόλοιπα χρήματα να καλυφθούν με πιστώσεις FMF.

Το πρόγραμμα έχει προταθεί ήδη, αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο και ένταση για την αντικατάσταση ρωσικών ΤΟΜΑ από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ή πλησίον αυτού (Αλβανία, Βοσνία, Σκόπια, Κροατία, Σλοβακία) με άλλα αμερικανικής κατασκευής.

Το πρόγραμμα προϋποθέτει 50% χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ και 50% από τα κράτη που θέλουν να μετάσχουν σε αυτό.

Για την Ελλάδα η χρηματοδότηση αφορά 25 εκατ. $ για την προμήθεια 50 TOMA Μ2Α3 Bradley

Αυτός είναι ο κρίσιμος όρος που θέτουν οι ΗΠΑ, για να επιτρέψουν να γίνει η Ελλάδα μέλος του κλαμπ των F-35.

Ο φόβος τους, όπως περιγράφεται είναι παρόμοιος με τις αιτιάσεις που πρόβαλλαν για την αγορά των S-400 από την Τουρκία: Ο κίνδυνος να αποκαλυφθούν τα αδύναμα σημεία των stealth μαχητικών από το ρωσικό σύστημα και αυτές οι πληροφορίες να γίνουν γνωστές στην άλλη πλευρά, ειδικά αν οι S-300 αναβαθμιστούν στο επίπεδο «PMU2».

Τυπικά βέβαια το πρόγραμμα δεν επιβάλλει την αντικατάσταση των ρωσικών συστημάτων, με άλλα λόγια δεν απαγορεύει την συνέχιση παραγγελιών ανταλλακτικών για όπλα που ήδη υπάρχουν, στην περίπτωση όμως των S-300PMU1 και των Tor-M1 ο όρος είναι σαφής: Δεν μπορεί να συνυπάρξουν ρωσικά α/α συστήματα με το F-35 στον ίδιο επιχειρησιακό χώρο.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση η ΠΑ να πραγματοποιήσει ασκήσεις του S-300PMU1 με το F-35 αποκαλύπτοντας τις «αδύναμες γωνίες» του stealth μαχητικού από ένα ρωσικό σύστημα. Αλλωστε οι Ρώσοι τεχνικοί μπαινοβγαίνουν στην Μοίρα της Κρήτης, προσπαθώντας να διατηρήσουν την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα έστω της μίας συστοιχίας…

Υπάρχει φυσικά και ο νόμος CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) ο οποίος προβλέπει κυρώσεις για κάποιο κράτος που επιχειρήσει να προμηθευτεί οπλικά συστήματα από στρατηγικούς «αντιπάλους» των ΗΠΑ ο οποίος πέφτει και αυτός στο «τραπέζι», αν και η Ελλάδα δεν έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε καμία παραγγελία από τη Ρωσία, πλην αυτή των ανταλλακτικών.

Το ποια θα είναι η ελληνική απάντηση είναι άγνωστο ακόμη. Από τη μια θα έχει την ευκαιρία να εξοπλιστεί με το μοναδικό μαχητικό 5ης γενιάς που διατίθεται προς εξαγωγή και μάλιστα με γενναία χρηματοδότηση και από την άλλη να στερηθεί με α/α σύστημα το οποίο και ιδιαίτερα στην περίπτωση που αναβαθμιζόταν στο επίπεδο PMU-2 , θα αποτελούσε πραγματικό φόβητρο για την τουρκική Αεροπορία.

Κάποιοι εκτιμούν ότι η αμερικανική τοποθέτηση αποτελεί έμμεση προσπάθεια να κόψει κάθε σχέση για προμήθεια F-35 από την Ελλάδα, καθώς δεν θα ήθελαν να αποκτήσει η χώρα μας κάτι τόσο προηγμένο, ενώ την ίδια στιγμή το αρνούνται στη Τουρκία λόγω των S-400.

To ερώτημα είναι πώς θα αντιδρούσε η Ρωσία σε μια τέτοια εξέλιξη. Ηδη οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι «παγωμένες» και η επικοινωνία τυπική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θα μπορούσαν να γίνουν μέχρι και εχθρικές. Ενα δημοσίευμα που προειδοποιούσε την Αθήνα για την ρωσική οργή σε περίπτωση που οι Ισραηλινοί γίνονταν κοινωνοί των επιχειρησιακών χαρακτηριστικών των S-300PMU1, μόνο τυχαίο δεν είναι…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.