ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης ακολουθεί τον «κανόνα των δεινοσαύρων» σε ότι αφορά τον Ν.Τραμπ: Ότι δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει...
prodeals

Honeywell: Παρέδωσε στην Κίνα ευαίσθητες πληροφορίες μαχητικών! – Ανάμεσα τους A-7H/E Corsair, C-130 και Apache Longbow

Honeywell: Παρέδωσε στην Κίνα ευαίσθητες πληροφορίες μαχητικών! – Ανάμεσα τους A-7H/E Corsair, C-130 και Apache Longbow

Η αμυντική εταιρεία Honeywell φέρεται να έχει παραδώσει μη εγκεκριμένες ευαίσθητες πληροφορίες για μαχητικά αεροσκάφη στην Κίνα, με το Πεντάγωνο να καταλήγει σε διευθέτηση με την εταιρεία, έπειτα από το «σκάνδαλο».

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησαν τόσο το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η λίστα των αεροσκαφών περιελάμβανε τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-22 και F-35, γεγονός που προκάλεσε τρομακτικές αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον, λόγω της πρόσβασης των Κινέζων σε απόρρητες πληροφορίες για την τεχνολογία που διαθέτουν.

Το όλο ζήτημα προέκυψε έπειτα από μια μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή ευαίσθητων πληροφοριών που αφορούσαν συστήματα τεχνολογίας και ανταλλακτικών διαφόρων αεροσκαφών, πυραύλων, αρμάτων μάχης, γεγονός που παραβίαζε όχι μόνο διατάξεις του νόμου που αφορά τον έλεγχο σε εξαγωγές όπλων (AECA) αλλά και τους κανονισμούς του International Traffic in Arms Regulations.

Το πρόβλημα που προέκυψε ήταν πολύ σοβαρό για τους Αμερικανούς, καθώς έγινε «διαρροή» πληροφοριών για τα λειτουργικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του τεθωρακισμένου άρματος μάχης M1A1 Abrams, των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 και F-22, αλλά και του στρατηγικού βομβαρδιστικού B-1 Lancer σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα.

Όπως ήταν φυσικό, κάτι τέτοιο συνεπαγόταν πλήγμα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, κάτι που αρνήθηκε η εταιρεία, ωστόσο οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι η Honeywell θα πληρώσει 13 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια θα διοχετευθύν σε «διορθωτικά μέτρα για συμμόρφωση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σημειώνεται ότι οι παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας έγιναν γνωστές «εθελοντικά» από την ίδια την Honeywell στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάτι που οι Αμερικανοί έλαβαν υπόψη και έτσι δεν προχώρησαν σε περαιτέρω κυρώσεις ή ποινές. Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την υπόθεση αναφέρει πως :

«Ο διακανονισμός καταδεικνύει το ρόλο του Υπουργείου στην ενίσχυση και την προστασία της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών δεδομένων και πληροφοριών, από μη εξουσιοδοτημένες εξαγωγές. Η Honeywell αποκάλυψε εθελοντικά στο Τμήμα τις φερόμενες παραβιάσεις που επιλύονται βάσει αυτού του διακανονισμού. Η Honeywell αναγνώρισε επίσης τη σοβαρή φύση των φερόμενων παραβιάσεων».

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στις εθελοντικές εκθέσεις που δημοσίευσε η Honeywell, η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει εξαγωγές χωρίς εξουσιοδότηση, από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, περίπου 71 σχεδίων που εντάσσονταν στο καθεστώς ελέγχου και προστασίας από τους διεθνείς κανονισμούς (ITAR).

Δύο χρόνια αργότερα, η εταιρεία αποκάλυψε ένα δεύτερο σύνολο μη εγκεκριμένων εξαγωγών «που ήταν παρόμοια με τις παραβιάσεις που αποκαλύφθηκαν στην πρώτη εθελοντική έκθεση της», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Τι ήταν όμως αυτές οι ευαίσθητες και απόρρητες πληροφορίες που «έδωσε» η Honeywell σε τρίτα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κίνα ;

Οι «Κουρσάροι» της ΠΑ στη διαβόητη λίστα

Όλες αυτές οι φερόμενες εξαγωγές είχαν να κάνουν με σχέδια που περιείχαν δεδομένα τεχνικής φύσεων για την κατασκευή τμημάτων ή και ανταλλακτικών που αφορούσαν έναν μεγάλο αριθμό αεροσκαφών και άλλων οχημάτων, όπως άρματα μάχης. Αυτό βέβαια που προκαλεί εντύπωση είναι κάτι που σημειώνει και ο ιστότοπος «The Drive» που έφερε την όλη υπόθεση στο προσκήνιο και αφορά τα ελληνικά A-7H/E Corsair.

Αυτή είναι η λίστα με μερικά από τα μαχητικά, ελικόπτερα, άλλων ειδών αεροσκάφη, οπλικά συστήματα, οι πληροφορίες των οποίων «έφτασαν» στα χέρια της Κίνας:

  • F-35 Joint Strike Fighter
  • B-1B Lancer Long-Range Strategic Bomber
  • F-22 Raptor
  • C-130
  • A-7H Corsair A
  • A-10
  • Ελικόπτερο Apache Longbow
  • Άρμα μάχης M1A1 Abrams
  • Πύραυλος Tomahawk
  • T55 Turboshaft Engine

Όπως προκύπτει από την λίστα, τα ελληνικά A-7H/Ε ήταν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, από τα μέσα της δεκαετίας του 70′ όταν και εντάχθηκαν στην υπηρεσία μέχρι και το 2014 όταν αυτά αποσύρθηκαν. Ωστόσο, η διαρροή των πληροφοριών έγινε μετά την «αποστράτευση» των θρυλικών «Κουρσάρων» της ΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια πολύ σημαντική υπόθεση, ενώ δεν είναι απίθανο στο μέλλον να αποκαλυφθούν νέα στοιχεία και δεδομένα, για την μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή πληροφοριών σε χώρες – ανταγωνιστές της Δύσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.