Την επίσημη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης για το κόστος αγοράς, τη διαθεσιμότητα και τους χρόνους παράδοσης των 20 μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς τύπου F-35 που έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον η Αθήνα αναμένουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ζητά την απόκτηση 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 με δικαίωμα άσκησης προαίρεσης (option) για αγορά ακόμη 20 στο μέλλον.
Μετά την αποστολή της επιστολής αποδοχής (LOA) από το αμερικανικό γραφείο των F-35, αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με ενημέρωση της επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, συμβασιοποίηση και ενεργοποίηση της σύμβασης με την εκταμίευση των προκαταβολών.
Ο ορίζοντας παραλαβής των δύο πρώτων «ελληνικών» F-35 προσδιορίζεται για το 2028.
Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να παραλάβει τέσσερα F-35 το 2028, δύο το 2029, τρία το 2030, τρία το 2031, τέσσερα το 2032 και τα τελευταία τέσσερα F-35 το 2033.
Το πρόγραμμα δηλαδή θα υλοποιείται παράλληλα με την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των 83 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση Viper.
Για το 2028 προσδιορίζεται η τυπική παράδοση των πρώτων F-35 στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Τα πρώτα 5ης γενιάς αμερικανικά μαχητικά θα παραμείνουν σε αμερικανικό έδαφος για ακόμη ενάμιση χρόνο, δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί η δύσκολη και σύνθετη εκπαίδευση των πρώτων πιλότων που θα αναλάβουν τον χειρισμό τους αλλά και των τεχνικών που θα είναι επιφορτισμένοι με τη συντήρησή τους.
Με απλά λόγια, τα πρώτα F-35 αναμένεται να προσγειωθούν σε ελληνικό έδαφος περί τα τέλη του 2029.
Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισαν να μην ζητήσουν από τους Αμερικανούς τα λεγόμενα SSI, που αποτελούν μια συνοδευτική συμφωνία ασφάλειας εφοδιασμού και πληροφοριών, στο πλαίσιο των παλαιών αντισταθμιστικών ωφελημάτων.
Η επιχειρηματολογία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ κωδικοποιείται στο γεγονός ότι πιθανή συμφωνία SSI θα εκτόξευε το κόστος αγοράς κατά 800 εκατ. Δολάρια επιπλέον που θα επιβάρυναν τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος.
Σε πρόσφατη σύσκεψη στο ελληνικό Πεντάγωνο, επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ εισηγήθηκαν να μην συμπεριληφθούν στη διακρατική σύμβαση τα έργα υποδομών αλλά ούτε και τα προγράμματα βιομηχανικής συνεργασίας με τη μορφή των SSI.
Υπενθυμίζεται οι συμφωνίες SSI, προβλέπονται από τον νόμο 3978/11 και είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την υλοποίηση σημαντικών προγραμμάτων όπως η κατασκευή και ο εξοπλισμός των υπερσύγχρονων υποδομών που είναι απαραίτητες για την αξιοποίηση των F-35.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.