H Σουηδία είχε αντιμετωπίσει το καλοκαίρι του 2018 μεγάλα προβλήματα με πυρκαγιές.
Ο Ιούλιος εκείνου του έτους ήταν ο θερμότερος των τελευταίων δύο και πλέον αιώνων στη χώρα, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει έως και στους 33 βαθμούς Κελσίου στο βόρειο τμήμα της χώρας. Είχε προηγηθεί μια Άνοιξη χωρίς καθόλου βροχοπτώσεις και τα επίπεδα ξηρασίας ήταν στο κόκκινο.
Κάποια στιγμή οι άμαθες σε τέτοιες καταστάσεις και απαιτήσεις σουηδικές αρχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με 44 πύρινα μέτωπα. Στην αρχή ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος, δόθηκαν εντολές εκκένωσης σε αρκετές περιοχές, ενώ ζητήθηκε (και προσφέρθηκε) η βοήθεια της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας (που πέρασε τη δική της δοκιμασία) και της Πορτογαλίας.
Σε χώρες όμως με τη νοοτροπία της Σουηδίας τον αιφνιδιασμό ακολουθεί η οργάνωση, ο συντονισμός, το σχέδιο δράσης και η επιχειρησιακή ικανότητα. Όταν οι φωτιές είχαν ξεφύγει από τον έλεγχο των συμβατικών μέσων, κλήθηκε η συνδρομή της Αεροπορίας για να τεθούν υπό έλεγχο οι φλόγες σε κάποιες περιοχές. Οι Σουηδοί κατέφυγαν σε μια ομολογουμένως όχι διαδεδομένη, αλλά αποτελεσματική, όπως αποδείχτηκε, μέθοδο. Δεν αρκέστηκαν στο να ακολουθήσουν την πεπατημένη και να οχυρωθούν πίσω από το «πρωτόκολλο», αλλά προέβησαν σε κάτι πραγματικά πρωτότυπο.
H ιδέα ήταν να στερήσουν από τη φωτιά το οξυγόνο, ένα από τα τρία συστατικά που χρειάζεται για να μένει «ζωντανή», μαζί με τη θερμότητα και την καύσιμη ύλη. Αυτό συνέβη με εκρηκτικά στα πύρινα μέτωπα. Μαχητικά αεροσκάφη τύπου JAS 39 Gripen πραγματοποίησαν ρίψη βομβών καθοδηγούμενες μέσω λέιζερ σε δασικές περιοχές όπου μαίνονταν οι φλόγες. Από την έκρηξη εκτοπίστηκε το οξυγόνο, χωρίς το οποίο η φωτιά δεν μπορεί να κάψει εκτάσεις.
Το σχέδιο της ασυνήθιστης τεχνικής πυρόσβεσης είχε δουλέψει πολύ καλά. Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, οι ρίψεις είχαν αποτελέσματα ακόμη και σε άλλες φωτιές που ήταν 50, 100 και 150 μέτρα μακριά από τον στόχο, τιθασεύοντας τις φλόγες.
Στις αρχές Αυγούστου του 2018 η κατάσταση τέθηκε υπό απόλυτο έλεγχο. Έγιναν στάχτη περίπου 250.000 στρέμματα γης, δεν υπήρξε όμως ούτε ένα θύμα. Από μια χώρα όπως η Σουηδία δεν θα περίμενε κανείς τίποτα λιγότερο απ’ το να παραδειγματιστεί και να θωρακιστεί ενόψει μελλοντικών ανάλογων κινδύνων. Μόλις ένα χρόνο αργότερα ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένη. Διέθετε πολύ περισσότερα μέσα πυρόσβεσης, μεγαλύτερο αριθμό και καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό, αν και οι έκτακτες προσλήψεις ενόψει των θερινών περιόδων συνεχίζονται έως και σήμερα προκειμένου να καλυφθούν και τα τελευταία κενά.
Το καλοκαίρι του 2019 ο υδράργυρος ανήλθε έως και τους 34,8 βαθμούς Κελσίου στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και προξένησαν την ελάχιστη δυνατή οικολογική καταστροφή.