Σήμερα θα βγει τελικά από το νοσοκομείο ο 29χρονος Υποσμηναγός του μαχητικού F-16, που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή στην Ψαθούρα.
Ο Υποσμηναγός του F-16 παρέμεινε προληπτικά για ακόμη ένα 24ωρο στο ΓΝΑ 251, υποβλήθηκε χθες σε έναν νέο γύρο εξετάσεων, οι οποίες βγήκαν «πεντακάθαρες», συνεπώς είναι όλα έτοιμα για να λάβει σήμερα το εξιτήριό του.
Από την πρώτη στιγμή τόσο οι γονείς του όσο και η σύζυγός του βρίσκονται στο πλευρό του.
Υπενθυμίζεται ότι το F16 παρουσίασε πρόβλημα στον κινητήρα με τον πιλότο να ακολουθεί το πρωτόκολλο. Ενημέρωσε για το πρόβλημα και ενεργοποίησε την λειτουργεία του εκτινασσόμενου καθίσματος και όλα στη συνέχεια πήγαν βάσει σχεδίου. Το βάρος πλέον έχει πέσει στις έρευνες για το τι ήταν αυτό που προκάλεσε το πρόβλημα.
Το εκτινασσόμενο κάθισμα τύπου ACES II της εταιρείας Collins Aerospace αποδείχτηκε σωτήριο για τον 29χρονο υποσμηναγό, ο οποίος πρόλαβε να κάνει χρήση του.
Είναι σαφές ότι ήταν καθοριστικά τα αντανακλαστικά και η εκπαίδευση του Έλληνα πιλότου, ώστε ο ίδιος να λάβει την σωστή απόφαση στην κατάλληλη χρονική στιγμή για να εγκαταλείψει το μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 Block52+, όμως δεν πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός ότι η εύρυθμη λειτουργία και αποτελεσματικότητα στην εκτίναξη του καθίσματος έπαιξαν μεγάλο ρόλο για να σωθεί.
Ουσιαστικά, όταν προκύπτει μια σημαντική δυσλειτουργία ή ένα τεχνικό σφάλμα το οποίο αντιλαμβάνεται ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους, τότε ξεκινάει η διαδικασία για την εκτίναξη του καθίσματος. Ο πιλότος τραβάει μια λαβή – μοχλό, το οποίο έχει ως; αποτέλεσμα την έκρηξη του υλικού που προκαλεί την εκτόξευση και κατ’ επέκταση την εκτίναξη του καθίσματος, με την παράλληλη αποκόλληση του θόλου του πιλοτηρίου (κόκπιτ).
Μόλις απελευθερωθεί και απομακρυνθεί το κάθισμα από το αεροσκάφος, τότε τίθενται σε ισχύ το σύστημα πρόωσής (κινητήρας) του σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό ευστάθειας, ώστε ο πιλότος να μην περιστρέφεται στον αέρα, λόγω της υψηλής ταχύτητας και του αέρα, με αποτέλεσμα να μπορεί να να προσγειωθεί με ελεγχόμενη ταχύτητα και ασφάλεια στο έδαφος ή στη θάλασσα. Στην όλη διαδικασία, κρίσιμη σημασία έχει το σωστό timing για να αποφευχθεί τυχόν τραυματισμός του πιλότου, που μπορεί μάλιστα και να είναι μοιραίος.