Απέσυρε και επίσημα τη Δευτέρα το στόλο των μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικής εποχής MiG-21 η Ρουμανία, η οποία έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών δυνάμεών της.
Η Ρουμανία χρησιμοποιεί τώρα μια μοίρα 17 μαχητικών αεροσκαφών F-16 που αγοράστηκαν πρόσφατα από την Πορτογαλία, ενώ έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Νορβηγία τον περασμένο Νοέμβριο για την αγορά 32 επιπλέον μεταχειρισμένων F-16.
Σε επίσημη τελετή χθες Δευτέρα, τα αεροσκάφη MiG-21 LanceR ξεκίνησαν τις τελευταίες τους πτήσεις.
Η Ρουμανία διέθετε περίπου 400 μαχητικά MiG-21. Ο τρέχων αριθμός δεν είναι γνωστός, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε περίπου 25. Τα αποσυρθέντα αεροσκάφη θα αποθηκευτούν στην αεροπορική βάση του Μπακάου στη βορειοανατολική Ρουμανία.
Τον περασμένο Μάιο, η Ρουμανία δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το στόλο των MiG-21 LanceR για έναν ακόμη χρόνο για αποστολές εναέριας αστυνόμευσης και εκπαίδευση, μόλις ένα μήνα αφότου αποφάσισε να τα καθηλώσει, αφού αντιμετώπιζαν μια σειρά προβλημάτων.
Από το 1991 έως το 2022, υπήρξαν «30 αεροπορικά περιστατικά που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των αεροπλάνων MiG-21», σύμφωνα με το ρουμανικό Υπουργείο Άμυνας. Τον Μάρτιο του 2022, ένα MiG-21 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ βρισκόταν σε περιπολία κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι συνετρίβη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος. Επτά στρατιώτες που στάλθηκαν με ελικόπτερο για αποστολή έρευνας και διάσωσης σκοτώθηκαν επίσης σε ξεχωριστή συντριβή.
Τον περασμένο μήνα, το ανώτατο συμβούλιο άμυνας της Ρουμανίας δήλωσε ότι στόχευε να αγοράσει την τελευταία γενιά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια για να προχωρήσει η απόκτηση.
Η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της στο 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το επόμενο έτος, από 2% που είναι σήμερα, δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος, Κλάους Γιοχάνης, τον περασμένο Μάρτιο.