Το «The Boneyard», θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα «νεκροταφείο» αεροσκαφών καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης και συντήρησής τους στον πλανήτη και βρίσκεται στην αεροπορική βάση Davis-Monthan στο Tucson της Αριζόνα.

Με την επίσημη ονομασία 309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group, διαθέτει αεροπλάνα από την Αεροπορία των ΗΠΑ, τον Στρατό, την Ακτοφυλακή και το Ναυτικό.

Ο τρομακτικός χώρος στάθμευσης εκτείνεται σε 10,521,827 τ.μ. (2.600 acres) γης, που λειτούργησε ως μάντρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα κατέχει στρατιωτική ισχύ αξίας 30 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ορισμένα αεροσκάφη είναι σχεδόν καινούργια, ενώ άλλα είναι κρυμμένα σε προστατευτικά καλύμματα για να κρατήσουν μακριά την άμμο και τη σκόνη, καθώς μπορεί να πετάξουν ξανά.

Άλλα έχουν αποσυναρμολογηθεί και συσκευαστεί σε κομμάτια για να σταλούν σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν στην κατασκευή άλλων αεροπλάνων.

Αλλά τα χειρότερα από αυτά είναι σε αποσύνθεση, κατακρεουργημένα και εντελώς αγνώριστα από την προηγούμενη δόξα τους.

">

Πώς γίνεται η διαδικασία αποσυναρμολόγησης των αεροσκαφών

Οι διαδικασίες αποσυναρμολόγησης ή διάσωσης αυτών των αποσυρμένων θηρίων του ουρανού είναι μακροχρόνιες και επίπονες.

Το εξωτερικό πλένεται, οι είσοδοι σφραγίζονται, τα καύσιμα αποστραγγίζονται, τα όπλα αφαιρούνται και η προστατευτική επίστρωση ψεκάζεται από ειδικούς ζωγράφους.

Η τοποθεσία επιλέχθηκε λόγω της ξηρής ζέστης και της χαμηλής υγρασίας της Αριζόνα, η οποία συμβάλλει στην αναχαίτιση των καταστροφικών διαδικασιών της σκουριάς και της διάβρωσης.