ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

ΑΚ-47: Τα μυστικά του διάσημου Καλάσνικοφ – Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του

Ένα όπλο που χρησιμοποιείται ευρέως σε εκτέλεση «συμβολαίων θανάτου»

ΑΚ-47: Τα μυστικά του διάσημου Καλάσνικοφ – Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του

Με αφορμή την άγρια δολοφονία του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη με τρία τρία Καλάσνικοφ ΑΚ-47 έξω από βενζινάδικο στο Νέο Κόσμο, ας θυμηθούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν τα εν λόγω όπλα.

Το τυφέκιο μάχης ΑΚ-47 σχεδιάστηκε το 1947 και από το 1949 που μπήκε στη παραγωγή μέχρι και σήμερα είναι το πρώτο σε πωλήσεις τυφέκιο μάχης στο κόσμο.

Έχει χρησιμοποιηθεί σε όλους τους πολέμους που έχουν συμβεί από το 1949 και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα αυτό το εκπληκτικό όπλο που έχει γράψει, και συνεχίζει να γράφει, τη σύγχρονη πολεμική ιστορία.

Σύντομη Ιστορία

Το τυφέκιο ΑΚ-47 έχει μία από τις πιο ξεχωριστές και, θα μπορούσε να πει κάνεις, ρομαντικές ιστορίες που γνωρίζουμε σήμερα στο χώρο των σχεδιαστών όπλων. Το 1941 ο Ρώσος στρατιώτης Μιχαήλ Καλάσνικοφ είχε τραυματιστεί στον ώμο από πυρά Γερμανών Ναζί στη Μάχη του Μπριάνσκ.

Καθώς νοσηλεύονταν ένας φίλος του τον επισκέφθηκε και συζητούσαν για την τεχνολογική υπεροχή των Ναζιστικών όπλων που ήταν πλήρως αυτόματα αλλά και φορητά. Συγκεκριμένα αναφέρονταν στο πρώτο πραγματικό τυφέκιο μάχης, το Γερμανικό StG 44.

Από την άλλη, οι Αμερικανικές δυνάμεις είχαν επίσης ένα εξαιρετικό ημιαυτόματο τυφέκιο το οποίο έφερνε εξίσου καλά αποτελέσματα. Ήταν το M1 Garand το οποίο μπορείτε να το δείτε στην επόμενη φωτογραφία.

Και η φράση που είπε εκείνη την ημέρα του 1941 ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ θα άλλαζε για πάντα την ιστορία. Είπε «θα φτιάξω ένα τυφέκιο για κάθε στρατιώτη και θα το ονομάσω το Αυτόματο Καλάσνικοφ». Φυσικά, στα Ρώσικα αυτό ονομάζεται Автомат Калашникова, ή για συντομία ΑΚ και από εκεί προέρχεται το όνομα του θρυλικού τυφεκίου μάχης.Βλέπετε τον Μιχαήλ Καλάσνικοφ στην επόμενη φωτογραφία.

Την ίδια εποχή, το Τεχνικό Συμβούλιο της Λαϊκής Επιτροπής Εξοπλισμών της Σοβιετικής Ένωσης μελετούσε νέα διαμετρήματα και είχε καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο που δανείζονταν χαρακτηριστικά τόσο από το Γερμανικό 7.92×33mm Kurz που χρησιμοποιούσε το τυφέκιο StG44 όσο και από το Αμερικανικό .30-06 Springfield που χρησιμοποιούσαν τα Μ1 Garand.

Το διαμέτρημα στο οποίο κατέληξαν ήταν το νέο 7.62×39mm το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα σχεδόν σε όλα τα όπλα που βασίζονται στο σχέδιο του ΑΚ-47.

Με βάση αυτό το νέο διαμέτρημα και τις εμπειρίες του από το πόλεμο ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ άρχισε να μελετάει και να σχεδιάζει αυτόματα όπλα που θα έλυναν τα προβλήματα που είχε δει στο πόλεμο.

Ένας από τους κύριους στόχους του ήταν να δημιουργήσει ένα όπλο εύκολο και ανεκτικό στη κακομεταχείριση του πεδίου της μάχης όπου όλες οι βασικές διαδικασίες συντήρησης μπορούν να γίνουν χωρίς χρήση εργαλείων ή ειδικού εξοπλισμού.

Το πρώτο του αυτόματο όπλο το κατασκεύασε το 1943 και το 1947 ξεκίνησε τη κατασκευή του θρυλικού ΑΚ-47. Δύο χρόνια αργότερα, έπειτα από πολλές δοκιμές, το τυφέκιο ΑΚ-47 έγινε το υπηρεσιακό όπλο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σοβιετικής Ένωσης και αυτό, όπως γνωρίζουμε πλέον, ήταν μόνο η αρχή.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Χώρα Προέλευσης: Σοβιετική Ένωση
Χώρα Κατασκευής: Σοβιετική Ένωση
Όνομα Μοντέλου: ΑΚ-47
Τύπος Όπλου: Τυφέκιο Μάχης
Διαμέτρημα: 7.62×39mm
Σχεδιαστής: Μιχαήλ Καλάσνικοφ
Βάρος: 3.47 κιλά
Μήκος: 88 εκατοστά
Δραστικό Βεληνεκές: 800 μέτρα
Ταχύτητα Εξόδου: 715 μέτρα/δευτερόλεπτο
Ταχυβολία: 600 σφαίρες/λεπτό
Χωρητικότητα: 30 σφαίρες

Διαφορετικοί Τύποι

Σήμερα υπάρχουν πολλές εκατοντάδες τυφέκια που βασίζονται στο αρχικό σχέδιο του ΑΚ-47. Ωστόσο, μέχρι τις αρχές της δεκαετίες του 1960 υπήρξαν μόνο πέντε παραλλαγές του όπλου. Καθώς θα ήταν αδύνατο να αναφέρουμε όλους τους διαφορετικούς τύπους που υπάρχουν σήμερα θα αναφέρουμε μόνο τα πρώτα μοντέλα που είναι και τα πιο σημαντικά στην εξέλιξη του.

– AK-47 Type 1

Μέχρι το 1949 κατασκευάζονταν ο πρώτος τύπος του όπλου που είναι αυτό το τυφέκιο που όλοι αναγνωρίζουμε μέχρι και σήμερα.

-AK-47 Type 2

Από το 1949 μέχρι και το 1951 είχαμε το δεύτερο τύπο. Αυτό έχει κορμό κατασκευασμένο με μηχανή CNC με επιχρωμίωση στη κάννη και στη θαλάμη για αντοχή στη διάβρωση.

-AK-47 Type 3

Για μία μικρή περίοδο, από το 1954 προς το 1955 κυκλοφόρησε το τυφέκιο τύπου 3. Αυτό το όπλο χρησιμοποιούσε ελαφρύτερα μέταλλα ρίχνοντας το βάρος στα 3.5 κιλά, κάτι που ακόμα και σήμερα θα ήθελαν να επιτύχουν πολλά τυφέκια μάχης.

-AKS

Το AKS σχεδιάστηκε για το μηχανοκίνητο πεζικό και τους αλεξιπτωτιστές της Σοβιετικής Ένωσης. Η μόνη ουσιαστική διαφορά του είναι ότι έχει αναδιπλούμενο μεταλλικό κοντάκιο που μειώνει αισθητά το μέγεθος του.

Χρήση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Παρότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει επισήμως κάποια μονάδα εξοπλισμένη αποκλειστικά με τυφέκια ΑΚ-47, συχνά χρησιμοποιούνται, κυρίως από Ειδικές Δυνάμεις, κατά περίπτωση. Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί έγινε η τελετή απονομής των πτυχίων και διακριτικών στους απόφοιτους του 76 Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφέων. Στις φωτογραφίες των επιδείξεων είδαμε και άντρες των ΟΥΚ με τυφέκια μάχης τύπου ΑΚ-47, βλέπετε μία σχετική φωτογραφία εδώ.

Αντίστοιχα, και πάλι από τη Κύπρο, στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε τρεις καταδρομείς όπου φέρουν τρία διαφορετικά τυφέκια. Από τα αριστερά προς τα δεξιά, ο πρώτος καταδρομέας είναι εξοπλισμένος με ένα υποπολυβόλο FN P90, ο δεύτερος με ένα τυφέκιο τύπου ΑΚ-47 (για την ακρίβεια κάποιο AKS) και ο τρίτος με ένα τυφέκιο HK G3.

Τυφέκια τύπου ΑΚ-47 έχουμε δει σε άντρες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού αρκετά χρόνια πριν. Βλέπετε δύο σχετικά παλαιές φωτογραφίες της ΔΥΚ με έναν βατραχάνθρωπο που κρατάει ένα τυφέκιο τύπου ΑΚ-47 με αποσπώμενο κοντάκιο, δηλαδή ένα AKS, στις επόμενες φωτογραφίες.

Το ΑΚ-47 από το 1949 έχει αλλάξει τη παγκόσμια ιστορία, έχει χρησιμοποιηθεί από τακτικά τμήματα, επαναστάτες, ιδιωτικές δυνάμεις ασφαλείας, αντάρτες, τρομοκράτες, πολίτες, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Ακόμα και η ίδια του η εμφάνιση έχει αποτυπωθεί σε λάβαρα, σε σύμβολα, εμβλήματα και σε σημαίες.

Σε αρκετές κουλτούρες το σχήμα του έχει συνδεθεί με την επανάσταση ενώ σε άλλες με την άρτια στρατιωτική τακτική μάχης. Σε κάθε περίπτωση το τυφέκιο ΑΚ-47 συνεχίζει να γράφει τις σελίδες της σύγχρονης ιστορίας και όσοι το έχουν χρησιμοποιήσει μπορούν αμέσως να αντιληφθούν την αιτία.

Παρότι είναι ένα όπλο πάνω από 67 ετών μπορεί να ανταγωνιστεί, και τις περισσότερες φορές να ξεπεράσει, οποιοδήποτε άλλο σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Θα θέλαμε να κλείσουμε με μία συμβουλή, αν δεν έχετε εκπαιδευτεί στη χρήση του τότε να το κάνετε το συντομότερο δυνατό.

Ακόμα και σε χώρες όπως η Ελλάδα ή το Ηνωμένο Βασίλειο όπου η νόμιμη κατοχή ημιαυτόματων τυφεκίων δεν είναι εύκολη όλοι πρέπει να γνωρίζουν το χειρισμό του ΑΚ-47 καθώς αν υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να βρεθείτε ποτέ σε ένοπλη συμπλοκή, το πιθανότερο είναι ότι τα όπλα που θα χρησιμοποιούνται θα είναι τύπου ΑΚ-47.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σκεφτείτε τη περίπτωση του να καταφέρετε να αφοπλίσετε ή να πάρετε το όπλο ενός τραυματισμένου ή νεκρού επιτιθέμενου και να μην ξέρετε να το χρησιμοποιήσετε. Ευτυχώς για την Ελλάδα, στις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων υπάρχουν πολλές σχολές που κάνουν εκπαιδεύσεις με τέτοια τυφέκια. Έτσι όλοι οι Έλληνες μπορούν να γνωρίζουν τουλάχιστον τα απαραίτητα για τον ασφαλή χειρισμό τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.