Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή, άκαρπες είναι μέχρι στιγμής οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή στην οποία ακούστηκαν ήχοι που θα μπορούσαν να προέρχονται από χτυπήματα μέσα από το υποβρύχιο «Titan» που εξαφανίστηκε κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.
Σε αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter η ακτοφυλακή των ΗΠΑ αφού επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ήχους από χτυπήματα που καταγράφηκαν από την περιοχή που ερευνάται για τον εντοπισμό του βαθυσκάφους με τους πέντε επιβαίνοντες, στη συνέχεια ενημέρωσε ότι υπήρξε ανακατεύθυνση των μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων που χρησιμοποιούνται.
Δυστυχώς, όμως, η επιχείρηση για τον εντοπισμό της πηγής των ήχων μέχρι στιγμής είχε αρνητικά αποτελέσματα ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή προσθέτοντας, πάντως, ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται.
Μιλώντας στο Sky News ο ειδικός σε υποβρύχιες επιχειρήσεις και συγγραφέας, Μάικ Γουέλαμ χαρακτήρισε, πάντως, «πραγματικά καλά νέα» την ανίχνευση των ήχων.
Canadian P-3 aircraft detected underwater noises in the search area. As a result, ROV operations were relocated in an attempt to explore the origin of the noises. Those ROV searches have yielded negative results but continue. 1/2
— USCGNortheast (@USCGNortheast) June 21, 2023
Ωστόσο συμπλήρωσε ότι η συγκρότηση της ομάδας των ειδικών και του τεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτείται για μια αποτελεσματική επιχείρηση διάσωσης «μπορεί να πάρει χρόνο».
«Ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας και αν οι πέντε άνθρωποι είναι ακόμα ζωντανοί, όπως δείχνουν οι ενδείξεις, πρέπει να τους βρουν» πρόσθεσε.
Εξηγώντας, πάντως, τη δυσκολία της επιχείρησης ο Βρετανός ειδικός σημείωσε ότι «είναι σαν να έχεις ρίξει ένα κέρμα 50 πένες σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να προσπαθείς να το εντοπίσεις. Ο βυθός είναι τεράστιος. Τα βάθη είναι τεράστια»
Τα στοιχεία που πρώτο κατέγραψε ένα καναδικό αεροσκάφος Ρ-3 έχουν δοθεί στους ειδικούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάλυση και θα αξιοποιηθούν για τα επόμενα σχέδια, κατέληξε η ανακοίνωση της αμερικανικής ακτοφυλακής.
Κάθε 30 λεπτά ακούγονταν οι ήχοι
Τους ήχους που αρκετοί μεταφράζουν ως πιθανά σημεία ζωής για τους πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος κατέγραψε πρώτο ένα καναδικό αεροσκάφος P3. Κατά τα δημοσιεύματα οι ήχοι ακούγονταν με συχνότητα 30 λεπτών.
Additionally, the data from the P-3 aircraft has been shared with our U.S. Navy experts for further analysis which will be considered in future search plans. 2/2 #Titanic
— USCGNortheast (@USCGNortheast) June 21, 2023
Τέσσερις ώρες αργότερα μηχανές sonar που έχουν αναπτυχθεί στην ίδια περιοχή κατέγραψαν τους ίδιους ήχους αναφέρεται στο σημείωμα του υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στο οποίο, όμως, δεν διευκρινίζεται το πότε ακριβώς καταγράφηκαν αυτοί οι ήχοι ή το για πόσο διάστημα συνεχίζονταν.
Εκτός απ’ αυτούς τους θορύβους από χτύπους, «ελήφθησαν επιπλέον ακουστικά σήματα και θα βοηθήσουν να προσανατολιστούν τα μέσα επιφανείας, ενώ διατηρούνται ταυτόχρονα οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες», μετέδωσε από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο ένα εσωτερικό έγγραφο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Την Πέμπτη ο πρόεδρος του The Explorers Club με ανάρτησή του στα social media έκανε λόγο για «βάσιμες αιτίες για να έχουμε ελπίδες βάσει των στοιχείων από το πεδίο ερευνών».
«Το RCC Halifax ανέπτυξε ένα P3, Poseidon, το οποίο έχει δυνατότητες εντοπισμού από αέρος, κατέγραψε επαφή σε μια θέση κοντά στο σημείο στο οποίο πιστεύεται ότι χάθηκε το βαθυσκάφος. Το P8 “άκουσε” ήχους από χτυπήματα στην περιοχή κάθε 30 λεπτά. Τέσσερις ώρες αργότερα αναπτύχθηκαν επιπλέον συσκευές sonar και τα χτυπήματα συνεχίζονταν» αναφέρεται στο σημείωμα του αμερικανικού υπουργείου.
Ανεξάρτητα από την πληροφορία αυτή αναζητείται ένα μη επανδρωμένη υποβρύχιο όχημα για να βοηθήσει στην επιχείρηση έρευνας, προστίθεται στο σημείωμα.
Όπως εξήγησε πάντως ο αντιναύρχος εν αποστρατεία Γιώργος Λεβέντης ο οποίος διετέλεσε κυβερνήτης υποβρυχίων, μιλώντας στην ΕΡΤ, είναι ένα ερώτημα γιατί οι ήχοι ακούγονταν με συχνότητα 30 λεπτών και όχι μικρότερη δεδομένης των δύσκολων συνθηκών μέσα στο βαθυσκάφος.
Η αμερικανική Ακτοφυλακή, η οποία είναι ένα σώμα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, έστειλε αρχικά δύο αεροπλάνα C-130 στη ζώνη των ερευνών, «περίπου 1.450 χιλιόμετρα ανατολικά του Κέιπ Κοντ» (βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ). Ένα τρίτο C-130 και τρία άλλα μεταγωγικά αεροπλάνα C-17 επρόκειτο να αναπτυχθούν χθες, Τρίτη, το βράδυ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Οι δυνάμεις αυτές ενισχύονται από την καναδική Ακτοφυλακή, η οποία έχει κινητοποιήσει ένα πολεμικό πλοίο. Η Γαλλία ανακοίνωσε εξάλλου πως το γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας (IFREMER) στέλνει ένα πλοίο και το ρομπότ του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιθυμεί η Ακτοφυλακή να συνεχίσει τις έρευνές της και, αν καταστεί απαραίτητο, μπορεί να κινητοποιηθεί και το Πολεμικό Ναυτικό, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.