Επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) έστειλε η έκπτωτη, υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης στην Λιβύη, για τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια και το διπλωματικό επεισόδιο που έλαβε χώρα στις 17 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
Έτσι η ανύπαρκτη αλλά υποστηριζόμενη από την Άγκυρα κυβέρνηση της Τρίπολης καταφέρνει να δίνει συνέχεια μετά τα όσα έγιναν με το ταξίδι του Ν.Δένδια και την ελληνική κυβέρνηση να τηρεί άπραγη της εξελίξεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι της Τρίπολης δίνουν «άδεια» στη Τουρκία για έρευνες κοντά ή και εντός των βυθό τεμαχίων που θα κάνουμε έρευνες νότια και νοτιοδυτικα της Κρήτης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην επιστολή αυτή, η οποία έχει τη μορφή της ρηματικής διακοίνωσης, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης (έχει λήξει η θητεία της εδώ και περίπου έναν χρόνο αλλά λαμβάνει τη νυποστήριξη της Τουρκίας και την αναγνώριση της Ελλάδας εφόσον αυτή την κυβέρνηση θα συναντούσε) εμφανίζεται επικριτική για τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο για να συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς και εκφράζει την έκπληξή της για τη συμπεριφορά αυτή από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ.
Εκφράζει επίσης την άποψη ότι ενέργειες σαν κι αυτές δεν βοηθούν στην επανένωση, αλλά εντείνουν το διχασμό και είναι αντίθετες προς τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας. για την Λιβύη.
Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του δήλωσε πως το ταξίδι στην Τρίπολη ήταν μια προσωπική παραχώρηση στον πρόεδρο του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφ. «Συμφωνήσαμε σαν προσωπική παραχώρηση σε αυτόν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν επίσημες επαφές ή επαφές με την προσωρινή κυβέρνηση».
«Θα πηγαίναμε, θα τον βλέπαμε, θα φεύγαμε», επισημαίνει ο κ. Δένδιας και προσθέτει πως το ότι εμφανίστηκε η υπουργός Εξωτερικών «σημαίνει ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία».