Η Άγκυρα επιχειρεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, σε αέρα αλλά και σε θάλασσα, επενδύοντας σε drones που βγάζει στην πρώτη γραμμή.
Τα τουρκικά θαλάσσια drones διαθέτουν πολυβόλο, αντιαρματικούς πυραύλους, ρουκέτες που κατευθύνονται με ακτίνες λέιζερ, ενώ υπάρχει αισθητήρας που μπορεί είτε να είναι θερμική κάμερα, είτε ένα μικρό ραντάρ.
Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες δοκιμές, με τα drone να πλήττουν με τα όπλα τους στόχο σε παραλία.
Ο οπλισμός που φέρουν τα θαλάσσια αυτά drones, είναι ένα πολυβόλο, αντιαρματικοί πύραυλοι, ρουκέτες που κατευθύνονται με ακτίνες λέιζερ, υπάρχει αισθητήρας που μπορεί είτε να είναι θερμική κάμερα, είτε ένα μικρό ραντάρ.
Μπορεί να μη μοιάζει απειλητικό εκ πρώτης όψεως, καθώς δεν διαθέτει θωράκιση και είναι ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες, ωστόσο έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργούν σε σμήνη μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
Τα σκάφη, είτε είναι 10, είτε 50 είτε 100, μαζικά, θα συνεννοούνται, θα αλληλεπικαλύπτονται και όποτε χρειάζεται κάποια θα «θυσιάζονται» στη λογική καμικάζι.
Το δεύτερο προτέρημά τους είναι το χαμηλό τους κόστος. κέρδος αν σε επιχείρηση 100 θαλάσσιων drone καταφέρουν να θέσουν εκτός μάχης μια φρεγάτα αξίας 1 δισ. ευρώ.
«Θα είναι ο ατρόμητος φύλακας των θαλάσσιων συνόρων, των ναυτικών βάσεων, των λιμανιών και των κρίσιμων εγκαταστάσεων με το νέο τηλεκατευθυνόμενο όπλο», αναφέρει μεταξύ άλλων η εταιρεία στο site της.