ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Αυτές είναι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και την Αν.Μεσόγειο

Τα ναυτικά μέσα των ΗΠΑ σε όλη την περιοχή

Αυτές είναι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και την Αν.Μεσόγειο

Στην αναχαίτιση των βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης, 1 Οκτωβρίου, ενεπλάκησαν και οι ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας πως διατηρούν έντονη στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο σκοπεύει να στείλει χιλιάδες ακόμα στρατιώτες, καθώς και επιπλέον τρεις μοίρες αεροσκαφών, στην περιοχή.

Οι New York Times σε ρεπορτάζ τους σχετικά με τις Αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή χαρτογράφησαν τα στρατεύματα και τις αποστολές που είναι γνωστό ότι έχουν αναπτυχθεί σε στεριά και θάλασσα.

Δείτε στον χάρτη τις δυνάμεις των ΗΠΑ:

Όπως αναφέρουν οι New York Times, στον παραπάνω χάρτη αποτυπώνονται τα εξής:

Ανατολική Μεσόγειος

Οι ΗΠΑ έχουν ένα αποβατικό σκάφος και τρία αντιτορπιλικά με κατευθυνόμενους πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στην περιοχή βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει ιρανικούς πυραύλους την Τρίτη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους μετά την επίθεση.

Ένα αεροπλανοφόρο, το Harry S. Truman, απέπλευσε από τη Βιρτζίνια στα τέλη Σεπτεμβρίου για μια προγραμματισμένη αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι τη Δευτέρα, διέσχιζε ακόμα τον Ατλαντικό.

Στην Ερυθρά Θάλασσα, που βρίσκεται νότια του Ισραήλ και συνορεύει με την Υεμένη και άλλες χώρες, οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να αποτρέψουν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τους Χούθι, την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή, η οποία δηλώνει ότι ενεργεί σε αλληλεγγύη με τη Χαμάς. Ορισμένα αμερικανικά πλοία έχουν δεχτεί επιθέσεις.

Μέχρι τη Δευτέρα, το Ναυτικό των ΗΠΑ είχε αναπτύξει αρκετά αντιτορπιλικά με κατευθυνόμενους πυραύλους στην περιοχή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ναυτικού των ΗΠΑ.

Κόλπος του Ομάν

Το αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln βρίσκεται σε εκτεταμένη αποστολή στον Κόλπο του Ομάν, νότια του Ιράν. Όπως και άλλα αεροπλανοφόρα, αποτελεί μέρος μιας ομάδας κρούσης, που περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη και αντιτορπιλικά με κατευθυνόμενους πυραύλους.

Τον Αύγουστο, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Τζ. Όστιν Γ’, έστειλε την ομάδα κρούσης του Abraham Lincoln στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσει την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Την Κυριακή, διέταξε την παραμονή της εκεί.

Στρατιωτικές βάσεις

Περίπου 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες είναι τοποθετημένοι σε βάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. Την Τρίτη, το Πεντάγωνο απέφυγε να πει πόσους περισσότερους θα αναπτύξει, αναφέροντας μόνο ότι θα στείλει «μερικές χιλιάδες».

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, περίπου 2.500 στρατιώτες βρίσκονταν στο Ιράκ, πολλοί εκ των οποίων υπηρετούσαν για την άμυνα έναντι των επιθέσεων από την αναδυόμενη οργάνωση ISIS, και 900 στη γειτονική Συρία.

Το Κατάρ, απέναντι από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή. Οι κοντινές χώρες Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξενούν επίσης αμερικανικές βάσεις, όπως και το Τζιμπουτί, μια αφρικανική χώρα απέναντι από την Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Κουβέιτ, νοτιοανατολικά του Ιράκ στον Περσικό Κόλπο, φιλοξενούσε περίπου 13.500 Αμερικανούς στρατιώτες σε βάσεις από το 2021. Εκείνη την περίοδο, μόνο η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είχαν περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις. Το Κουβέιτ ήταν κεντρικός κόμβος για τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.