Ξεκίνησε το ταξίδι του προς τη Μέση Ανατολή το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή της περιβόητης πλέον πλωτής πλατφόρμας που θα χρησιμεύσει σαν γέφυρα για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί φοβούνται τυχόν επίθεση της Χαμάς στην πλατφόρμα ενώ βλέπουν παράλληλα το Ισραήλ να κατασκευάζει έναν μυστηριώδη δρόμο εντός της Γάζας.

Το πλοίο υποστήριξης, το General Frank S Besson, απέπλευσε από στρατιωτική βάση στην πολιτεία της Βιρτζίνια το Σάββατο. Το αμερικανικό πλοίο αναχώρησε «λιγότερο από 36 ώρες» μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν. Μεταφέρει «τον πρώτο εξοπλισμό για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας για την παράδοση ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικών προμηθειών» στη Γάζα, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 60 ημέρες για να κατασκευαστεί η προβλήτα με τη βοήθεια 1.000 στρατιωτών – κανένας από τους οποίους δεν θα βγει στην ξηρά. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δήλωσαν ότι όσοι υποφέρουν στη Γάζα δεν μπορούν να περιμένουν τόσο πολύ.

Αυτή η εικόνα, η οποία διατίθεται από το Υπουργείο Άμυνας, δείχνει τη γέφυρα που συνδέεται με μια παραλία στην Αυστραλία το 2023. (/U.S. Army)

Η γέφυρα δύο λωρίδων, μήκους περίπου μισού χιλιομέτρου, θα οδηγηθεί σε μια περιοχή αποβίβασης στην ξηρά και θα στερεωθεί στο έδαφος από μη αμερικανικό προσωπικό, το οποίο ο Ryder δεν κατονόμασε. Στη συνέχεια, φορτηγά θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φράγμα για να παραλάβουν και να μεταφέρουν τη βοήθεια.

Η Ουάσινγκτον συντονίζεται με άλλες χώρες της περιοχής, τα Ηνωμένα Έθνη και ανθρωπιστικές ομάδες για να καθορίσει πώς θα διανεμηθεί η βοήθεια μόλις φτάσει στην ξηρά, δήλωσε ο υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.. Το αμερικανικό προσωπικό θα παραμείνει είτε στην γέφυρα είτε στα πλοία, είπε.

">

Ερωτηθείς αν το Πεντάγωνο πιστεύει ότι οι μαχητές της Χαμάς θα στοχεύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στα ανοιχτά, ο Ράιντερ είπε ότι αυτό είναι “σίγουρα πιθανό”. Πρόσθεσε ότι “αν η Χαμάς ενδιαφέρεται πραγματικά για τον παλαιστινιακό λαό, τότε… θα ήλπιζε κανείς ότι αυτή η διεθνής αποστολή για την παράδοση βοήθειας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη θα μπορούσε να γίνει ανεμπόδιστα”.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα αναμένεται να αναχωρήσει από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος που θα μεταφέρει πλωτή πλατφόρμα, φορτωμένη με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού διαδρόμου «Αμάλθεια».