Διακόσιοι εξήντα πέντε Ουκρανοί νεοναζί του Τάγματος Αζόφ που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Azovstal, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις και θεωρούνται αιχμάλωτοι από χθες, Δευτέρα, δήλωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας άσκησε ήδη ποινική δίωξη για εγκλήματα πολέμου εναντίον τους και ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίσει το Tάγμα ως «τρομοκρατική οργάνωση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται ότι θα συζητήσει την υπόθεση στις 26 Μαΐου.
Σε ανάλογες κινήσεις προσανατολίζεται και η Δούμα που θέλει σε κάθε περίπτωση να εμποδίσει την ανταλλαγή μαχητών του Αζόφ με δικούς της αιχμαλώτους.
Ο πρόεδρος της Δούμα είπε ότι τα μέλη του τάγματος είναι «Εγκληματίες Ναζί». «Υπάρχουν εγκληματίες πολέμου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη» είπε.
Ήδη, αναφέρει το Reuters, έχουν κληθεί οι επιτροπές άμυνας και ασφάλειας για να προετοιμάσουν εισήγηση για το ζήτημα.
Παράλληλα, ακούγονται φωνές που ζητούν την καταδίκη των μαχητών του τάγματος του Αζόφ με τη θανατική ποινή.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να πει αν αυτοί οι στρατιώτες θα θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου ή εγκληματίες πολέμου, καθώς η Μόσχα κατηγορεί πολλούς Ουκρανούς στρατιωτικούς, ιδίως εκείνους του τάγματος Αζόφ της Μαριούπολης, ότι αποτελούν «νεοναζιστικές ένοπλες συμμορίες».
«Υπενθυμίζω τη δήλωση του Πούτιν, θα τύχουν μεταχείρισης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Το διεθνές δίκαιο προβλέπει και εκτέλεση για τους εγκληματίες πολέμου,
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, Βιτσισλάβ Βολόντιν, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην περίπτωση της Μαριούπολης και του Azovstal, εκτίμησε στον λογαριασμό του στο Twitter πως «οι εγκληματίες ναζί δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής αιχμαλώτων».
«Σε ό,τι αφορά τους ναζί, η θέση μας πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη: είναι εγκληματίες πολέμου, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.
Χθες, Δευτέρα, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Γκάνα Μαλιάρ είχε ανακοινώσει πως 264 Ουκρανοί μαχητές εκ των οποίων 53 τραυματίες είχαν απομακρυνθεί από το Azovstal προς τοποθεσίες σε εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.
Ρώσος βουλευτής που λαμβάνει μέρος στις συνομιλίες ειρήνης με το Κίεβο δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής για τους εθνικιστές μαχητές, όπως τους αποκάλεσε, από το ουκρανικό τάγμα Αζόφ.
Σε μια συζήτηση στην Κρατική Δούμα ο βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι δήλωσε πως, αν και η Ρωσία εφαρμόζει μορατόριουμ για τη θανατική ποινή, θα πρέπει να «σκεφθεί προσεκτικά» τη θανατική ποινή για τους μαχητές του Αζόφ.
«Δεν αξίζουν να ζουν μετά τα θηριώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν και διαπράττονται συνεχώς εναντίον των αιχμαλώτων μας», είπε.
Surrendering of remaining Ukraine soldiers from Azovstal in Mariupol. pic.twitter.com/hiQKTMybHB
— Aldin 🇧🇦 (@aldin_aba) May 17, 2022