Δημοσίευμα του Bloomberg υποστηρίζει πως μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ταϊβάν, θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία το ασύλληπτο ποσό των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας κατά πολύ τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του covid, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια οικονομική κρίση.
«Ένας πόλεμος για την Ταϊβάν θα κόστιζε τόσο πολύ σε αίμα και σε πόρους που ακόμη και εκείνοι που είναι δυσαρεστημένοι με το status quo έχουν λόγους να μην τον ρισκάρουν» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει πως το κόστος των 10 τρις δολαρίων, ισοδυναμεί με το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Βάσει του δημοσιεύματος, έχουν ήδη δημιουργηθεί οι συνθήκες για μια πιθανή κρίση γύρω από την Ταϊβάν δεδομένης της αυξανόμενης στρατιωτικής και οικονομικής επιρροής του Πεκίνου, της ενίσχυσης του αισθήματος εθνικής ταυτότητας στην Ταϊβάν αλλά και της επιδείνωσης των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ.
Υπό αυτό το πλαίσιο, οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Κίνας, Xi Jinping ότι «η ένωση της Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα θα πραγματοποιηθεί σίγουρα» έρχονται να πυροδοτήσουν εκ νέου την ένταση, ιδιαίτερα ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Ταϊβάν το ερχόμενο Σάββατο 13 Ιανουαρίου.
«Αν και ο Mao εξέφρασε την επιθυμία του να ενώσει την ηπειρωτική χώρα με την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της ζωής του, δεν μπόρεσε να το πετύχει με τη δύναμη που διέθετε η Κίνα εκείνη την εποχή» ανέφερε ο Xi Jinping, υπαινισσόμενος πως οι συνθήκες έχουν αλλάξει και ενδεχομένως να είναι αυτός που θα πάρει το ρίσκο και θα φέρει εις πέρας την ένωση, κάτι που αν μη τι άλλο, θα εκτοξεύσει την πολιτική του υστεροφημία σε επίπεδα που δεν έχει φτάσει – και ούτε πρόκειται να φτάσει – κανείς Κινέζος ηγέτης.
Δύο πιθανά σενάρια
Βάσει του δημοσιεύματος, έχουν αναλυθεί δύο πιθανά σενάρια.
Για να εκτιμηθούν οι συνέπειες στο παγκόσμιο ΑΕΠ, χρησιμοποιείται ένα σύνολο μοντέλων που εξετάζει τις επιπτώσεις στις προμήθειες των ημιαγωγών, τη διακοπή της μεταφοράς εμπορευμάτων, την επιβολή κυρώσεων και δασμών καθώς και τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αγορές.
Στο πρώτο σενάριο, το οποίο προβλέπει μια στρατιωτική επιχείρηση της Κίνας κατά της Ταϊβάν, με τις ΗΠΑ να εμπλέκονται στη σύγκρουση, η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να χάσει το 10,2% του ΑΕΠ της τον πρώτο χρόνο του πολέμου.
Βάσει αυτού, η Ταϊβάν θα έχανε το 40% του ΑΕΠ της, η Κίνα το 16,7% του ΑΕΠ της και οι ΗΠΑ το 6,7% του ΑΕΠ, ενώ τεράστιο θα ήταν το οικονομικό πλήγμα για τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και για τα περισσότερα κράτη της ανατολικής Ασίας.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τον στρατιωτικό αποκλεισμό της Ταϊβάν, κάτι που σημαίνει πως θα αποκόψει το νησί από το παγκόσμιο εμπόριο.
Σε αυτήν την περίπτωση, η παγκόσμια οικονομία θα μέτραγε απώλειες της τάξης του 5% του ΑΕΠ της κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, η Ταϊβάν θα έχανε το 12,2% του ΑΕΠ της, η Κίνα το 8,9% του ΑΕΠ της και οι ΗΠΑ το 3,3% του ΑΕΠ.