Μπαρούτι εξακολουθεί να μυρίζει η Μέση Ανατολή, με τα πνεύματα να έχουν οξυνθεί και πάλι σε επικίνδυνο βαθμό, λίγες ώρες αφότου στέλεχος της Τζιχάντ πέθανε σε φυλακή ύστερα από 87 ημέρες απεργίας πείνας.
Αφότου έγινε γνωστό ότι ο Χαντέρ Αντνάν άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 45 ετών, εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ έχει σθεναρή παρουσία, εναντίον του Ισραήλ διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του ότι ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας σε κιμπούτς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, προτού ενημερώσει πως εκτοξεύθηκαν τρεις ρουκέτες συνολικά, που έπεσαν όλες σε άδεια οικόπεδα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η συντονιστική ομάδα που εκπροσωπεί ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας –μεταξύ των οποίων, η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ– ανέλαβε την ευθύνη για τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν νωρίτερα σήμερα εναντίον του ισραηλινού εδάφους, μετά τον θάνατο του Παλαιστίνιου απεργού πείνας Χαντέρ Αντνάν.
«Η Κοινή Διοίκηση θρηνεί τον μάρτυρα και αναλαμβάνει την ευθύνη για τον βομβαρδισμό των αποκαλούμενων οικισμών κοντά στη Γάζα με ομοβροντία ρουκετών, σε μια αρχική απάντηση για αυτό το ειδεχθές έγκλημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Sirens warning of incoming rockets sounded in Israeli areas near #Gaza, the Israeli military says, in the second salvo since the death of a Palestinian prisoner on hunger strike.#Palestine #Israel https://t.co/WVqZ2Tny9K pic.twitter.com/ObIWydUoQg
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) May 2, 2023
Το Ισραήλ ανακοίνωσε, νωρίτερα, ότι έβαλε κατά της Λωρίδας της Γάζας απαντώντας στην εκτόξευση ρουκετών.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τανκς που έχουν λάβει θέσεις στον φράκτη από την άλλη πλευρά των συνόρων έβαλαν κατά της Λωρίδας της Γάζας. Οι σειρήνες του συναγερμού ενεργοποιήθηκαν μετά το μεσημέρι σε ισραηλινές κοινότητες που συνορεύουν με τον παλαιστινιακό θύλακα, την ώρα που δημοσιογράφοι του AFP στην Γάζα έβλεπαν νέες ρουκέτες να εκτοξεύονται κατά του ισραηλινού εδάφους.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η διεύθυνση φυλακών του Ισραήλ έκανε γνωστό με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε τον θάνατο κρατουμένου που ανήκε στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, αφού «βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο κελί του» και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.
Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ και η ένωση παλαιστίνιων φυλακισμένων επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τον θάνατο του Χαντέρ Αντνάν σε ηλικία 45 ετών.
Ali, son of Khader Adnan, leads a massive march in the occupied West Bank town of Arraba in mourning for his father who died after 87 days of an open-ended hunger strike in Israeli Prisons. pic.twitter.com/CP8pKwMrdT
— PALESTINE ONLINE 🇵🇸 (@OnlinePalEng) May 2, 2023
Ένωση παλαιστινίων φυλακισμένων στη Λωρίδα της Γάζας κατήγγειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «εκτελέστηκε εν ψυχρώ» από τις αρχές του Ισραήλ.
Great to see the siege begin in Leicester! Free Palestine 🇵🇸 #ShutElbitDown pic.twitter.com/YkROlNRIAh
— Ross Priest (@Rosspriest2) May 2, 2023
Το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα αυτού του εγκλήματος», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
«Ο ελεύθερος ήρωας Χαντέρ Αντνάν έπεσε μάρτυρας εξαιτίας εγκλήματος που διαπράχθηκε από τον εχθρό μπροστά σε όλο τον κόσμο που εγκρίνει την αδικία και την τρομοκρατία, την προστατεύει και την καλύπτει», πρόσθεσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.
«Η αντίσταση θα συνεχιστεί με δύναμη και αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ο Χαντέρ Αντνάν αρνείτο να «υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και να δεχθεί ιατρικές περιποιήσεις».
Σύμφωνα με τον Καντούρα Φάρες, πρόεδρο της ένωσης παλαιστινίων κρατουμένων, πρόκειται για τον πρώτο φυλακισμένο που πεθαίνει εξαιτίας απεργίας πείνας. Είχε αρχίσει αυτή τη διαμαρτυρία την 5η Φεβρουαρίου.
Ο Χαντέρ Αντνάν, από το βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, είχε φυλακιστεί επανειλημμένα από τις αρχές του Ισραήλ, τουλάχιστον 12 φορές, για κάπου οκτώ χρόνια, τον περισσότερο καιρό δυνάμει του μέτρου της «διοικητικής κράτησης», κι είχε κάνει επανειλημμένα απεργίες πείνας. Η υπόθεσή του μετατράπηκε σε σύμβολο για τους Παλαιστίνιους.
Την Παρασκευή, η σύζυγός του Ράντα Μούσα επιβεβαίωνε πως απέρριπτε «κάθε βοήθεια» και «κάθε ιατρική βοήθεια» από το Ισραήλ.
«Βρίσκεται σε κελί όπου οι συνθήκες κράτησης είναι πολύ δύσκολες. Αυτοί (το Ισραήλ) αρνήθηκαν να τον μεταφέρουν σε πολιτικό νοσοκομείο και να επιτρέψουν επίσκεψη του συνηγόρου του», πρόσθετε η ίδια σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο.