Δείτε εικόνες από την άσκηση έρευνας – διάσωσης «ΑΕΤΟΣ» Ελλάδας – Κύπρου (φωτο)

Η άσκηση «ΑΕΤΟΣ» είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ελεύθερου παιγνίου

Δείτε εικόνες από την άσκηση έρευνας – διάσωσης «ΑΕΤΟΣ» Ελλάδας – Κύπρου (φωτο)

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η Διμερής Διακλαδική άσκηση Έρευνας – Διάσωσης με την ονομασία «ΑΕΤΟΣ» στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, με την συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η άσκηση «ΑΕΤΟΣ» είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ελεύθερου παιγνίου, και εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στις δράσεις επιχειρησιακής εκπαίδευσης των 2 Χωρών για την επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της διαλειτουργικότητας και της συναντίληψης των εμπλεκομένων μονάδων σε αποστολές Έρευνας – Διάσωσης (Ε-Δ).

askisi_aetos_in__1_
askisi_aetos_in__10_
askisi_aetos_in__9_

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με την Κανονιοφόρο (Κ/Φ) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ του Πολεμικού Ναυτικού, 1 ελικόπτερο (Ε/Π) Super Puma AS-332 της Πολεμικής Αεροπορίας και με 1 πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), ενώ η Εθνική Φρουρά συμμετείχε με 1 ελικόπτερο AW 139. askisi_aetos_in__7_

Σκοπός της άσκησης ήταν η δοκιμή και η αξιολόγηση της ετοιμότητας αντίδρασης του συστήματος Ε-Δ σε περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος εντός του FIR Αθηνών που συνιστά και την περιοχή ευθύνης Ε-Δ της Ελλάδας, όπως και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην συνεργασία του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου, και των ενεργειών τους σύμφωνα με τις ισχύουσες Διεθνείς Συμβάσεις και την εθνική νομοθεσία των 2 Χωρών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η άσκηση βασίστηκε σε εικονικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ελληνικό πολιτικό αεροσκάφος εκτέλεσε προσθαλάσσωση εντός των ορίων του FIR Αθηνών, μετά από βλάβη που παρουσιάστηκε στους κινητήρες του. Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σύστημα Ε-Δ Ελλάδος και Κύπρου και πραγματοποιήθηκε εντοπισμός, διάσωση – περισυλλογή με την χρήση ανυψωτήρα (hoist), και διακομιδή του διασωθέντος προσωπικού στην Ρόδο.

askisi_aetos_in__8_
askisi_aetos_in__3_
askisi_aetos_in__4_
askisi_aetos_in__5_
askisi_aetos_in__6_
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.