Η ουκρανική αντεπίθεση, που συναντά την αντίσταση των ρωσικών δυνάμεων, «δεν προχωρά τόσο γρήγορα», παραδέχθηκε και σήμερα ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Αντρέι Γέρμακ ενώ επίσης δεύτερες σκέψεις γίνονται και για την παροχή F-16 καθώς μεγαλώνουν οι φόβοι ότι θα αποκαλυφθεί η αδυναμία τους μπροστά στους S-400.
«Σήμερα, η αντεπίθεση δεν προχωρά τόσο γρήγορα», δήλωσε ο Γέρμακ αναγνωρίζοντας ότι οι μάχες είναι δύσκολες. «Αν δούμε ότι κάτι δε προχωρά όπως πρέπει, θα το πούμε. Κανείς δεν θα ωραιοποιήσει» την κατάσταση, πρόσθεσε.
Η Ουκρανία δεν θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όσο τα στρατεύματα της Μόσχας θα βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος, υποστήριξε επίσης ο Γέρμακ. «Η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη. Ακόμη και η σκέψη γι αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν είναι δυνατή παρά μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός μας», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν θα μιλήσουμε στους Ρώσους» πριν από αυτό σε μια προσπάθεια να δώσει μηνύματα θάρρους και ενότητας.
Την ίδια στιγμή η Ουκρανία πιέζει ολοένα και περισσότερο τους δυτικούς συμμάχους της να της παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16, για να βοηθήσουν στην αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων αλλά στην Δύση έχουν ξεκινήσει να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.
Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε πρόσφατα πως ακόμα και ένας μικρός αριθμός μαχητικών θα ήταν «αρκετός» για να είναι επιτυχημένη η ουκρανική αντεπίθεση αλλά ένας μικρός αριθμός F-16 δεν θα είναι ικανός να προσφέρει αεροπορική υπεροχή στην Ουκρανία ούτε να «σπάσει» τις βαριά οχυρωμένες αμυντικές γραμμές της Ρωσίας, όπως υποστηρίζουν σε άρθρο τους αμυντικοί αναλυτές από τις ΗΠΑ.
«Το να κάνουμε τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας πιο πολύπλοκες είναι μια κακή στρατηγική. Η απλότητα είναι μια αρχή του πολέμου και η στροφή προς έναν δυτικό τρόπο αεροπορικού πολέμου θα ήταν μια εγγενώς πολύπλοκη προσπάθεια και θα αυξήσει τις πιθανότητες αποτυχίας», τονίζουν.
Για να πετύχει, η Ουκρανία θα χρειαστεί να καταστρέψει τους ρωσικούς πυραύλους εδάφους-αέρος (SAM), ειδικά την απειλή των S-400, δηλώνουν όμως τα προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας έχουν πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές από τους πυράυλους HARΜ, οι οποίοι θα εξοπλίζουν τα F-16 που θέλει να αποκτήσει το Κίεβο.
«Με απλά λόγια, ένας ‘αγώνας’ μεταξύ ενός περιορισμένου αριθμού ουκρανικών F-16 και του μεγάλου αποθέματος SAM της Μόσχας θα είναι μια χαμένη υπόθεση για το Κίεβο».
«Η Ουκρανία χρειάζεται κινητά και αυτόνομα συστήματα αεράμυνας, όπως το αμερικανικής κατασκευής AN/TWQ-1 Avenger και το γερμανικής κατασκευής Gepard, ικανά να προστατεύουν τα ουκρανικά στρατεύματα καθώς προελαύνουν».
Αν και η Ουκρανία χρειάζεται όσους εξοπλισμούς μπορούν να της παρασχεθούν για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ρωσικές δυνάμεις πρέπει να είναι σίγουρο ότι τα όπλα που της δίνονται είναι προς όφελός της και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.