Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη στρατιωτική κατάσταση, καθώς «μαίνεται πόλεμος με τους Ταλιμπάν», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μπισμίλαχ Μοχαμάντι, αφού οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καλά-ι-Νάου, την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαντγίς στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν.
Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν σήμερα την πρώτη επίθεσή τους εναντίον της πρωτεύουσας μιας επαρχίας της χώρας από τις αρχές Μαΐου που ξεκίνησαν μια πολυμέτωπη εκστρατεία κατά των αφγανικών δυνάμεων, η οποία πυροδοτήθηκε από την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Αυτή έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί.
Όλα αυτά ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και ο Αμερικανός ομόλογός του Λόιντ Όστιν συμφώνησαν να αναλάβει η Τουρκία τη λειτουργία και τη φρούρηση του αεροδρομίου της Καμπούλ, της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, μετά την αποπεράτωση της διαδικασίας της αποχώρησης των στρατευμάτων του NATO που απομένουν στη χώρα της Ασίας!
Η Άγκυρα έχει προσφερθεί να αναλάβει τη λειτουργία και τη φύλαξη του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση του NATO και είχε συνομιλίες με συμμάχους, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, για οικονομική, πολιτική και επιμελητειακή υποστήριξη. Η ασφάλεια του αεροδρομίου χαρακτηρίζεται «κλειδί» για τις επιχειρήσεις διπλωματικών αποστολών στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση και αυτό το κλειδί θα το κρατά η Άγκυρα η οποία αναλαμβάνει τον έλεγχο της πύλης εισόδου και εξόδου από την χώρα!
Πώς, γιατί και με ποιο τρόπο η Τουρκία ανέλαβε τέτοιο ρόλο-κλειδί στο Αφγανιστάν θα πρέπει να μας το απαντήσουν οι Έλληνες «στρατιωτικοί αναλυτές» που καθημερινά μιλάνε για την «απομονωμένη Τουρκία» που «διαλύεται οσονούπω».
Πάντως οι δυτικοί φαίνεται ότι το πήραν απόφαση ότι οι Ταλιμπάν θα ελέγξουν το Αφγανιστάν: Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει κατά «περισσότερο από 90%» την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν και πλέον οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν καταλάβει από τον Μάιο τεράστιες ζώνες αγροτικών εδαφών και έχουν προσεγγίσει αρκετές μεγάλες πόλεις, εισήλθαν σήμερα το πρωί στην Καλά-ι-Νάου.
«Πρέπει να το ομολογήσουμε, μαίνεται πόλεμος και βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη στρατιωτική κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας. «Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που το Αφγανιστάν ζει δύσκολες στιγμές» και «θέλω να σας καθησυχάσω όλους, (λέγοντας ότι) οι εθνικές μας δυνάμεις (…) θα χρησιμοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις και τους πόρους τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα μας και τον λαό μας», προσθέτει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.
Μαχητές των Ταλιμπάν έδιωξαν οικογένειες από τα σπίτια τους, τα λεηλάτησαν στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, κατά τα φαινόμενα σε αντίποινα επειδή οι κάτοικοι συνεργάζονταν με την κυβέρνηση στην Καμπούλ.
Οι «επιθέσεις αντιποίνων» έγιναν από αντάρτες που συμμετέχουν στην ευρείας κλίμακας έφοδο των Ταλιμπάν. Οι ισλαμιστές αντάρτες προελαύνουν και έχουν καταλάβει δεκάδες περιφέρειες σε όλο το Αφγανιστάν, κατά πληροφορίες πάνω από 150, ιδίως στην Κουντούζ και σε άλλες βόρειες επαρχίες.
Η κατάσταση θυμίζει την δεκαετία του ’90 όταν οι Ταλιμπάν άρχισαν να καταλαμβάνουν την μία πόλη μετά την άλλη μετά την αποχώρηση των Ρώσων…
Για τους Αμερικανούς θυμίζει περισσότερο Βιετνάμ: Μετά την αποχώρησή τους, το Βόρειο Βιετνάν προέλασε αστραπιαία και κατέλαβε την Σαϊγκόν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται…