Οι Ταλιμπάν αποκάλυψαν τις προθέσεις τους για τη διαμόρφωση της νέας τάξης πραγμάτων στο Αφγανιστάν τις οποίες εξέφρασε ανώτερο στέλεχός τους, δηλώνοντας πως δεν θα υπάρχει δημοκρατικό σύστημα στη χώρα, θα υπάρχει μόνο ο νόμος της Σαρίας.

«Δεν θα υπάρξει δημοκρατικό σύστημα, γιατί δεν έχει βάση στη χώρα μας. Δεν θα συζητήσουμε τι είδους πολιτικό σύστημα θα εφαρμόσουμε στο Αφγανιστάν επειδή είναι ξεκάθαρο. Θα υπάρχει μόνο ο νόμος της Σαρίας», δήλωσε ο Waheedullah Hashimi στο Reuters.

Ανέφερε ακόμη ότι την ηγεσία του Αφγανιστάν ίσως αναλάβει ένα κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ ο Χαϊμπατουλάχ Ακουνζάντα θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότατα ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν.

Όπως σημείωσε, ένας από τους τρεις εκπροσώπους του Ακουνζάντα ίσως αναλάβει επισήμος τον ρόλο του «προέδρου» της χώρας, την ώρα που ο μέχρι πρότινος πρόεδρος Ασράφ Γκάνι κατέφυγε σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

O Hashimi πρόσθεσε ότι αργότερα αυτή την εβδομάδα θα παρευρεθεί σε συνάντηση της ηγεσίας των Ταλιμπάν όπου θα συζητηθούν ζητήματα διακυβέρνησης.

Το ανώτερο στέλεχος των Ταλιμπάν ανέφερε ότι θα συζητηθεί επίσης η δημιουργία ενός νέου εθνικού στρατού, στις τάξεις του οποίου θα επιτραπεί να προσχωρήσουν πρώην στρατιώτες της κυβέρνησης και στρατιωτικοί πιλότοι.

«Φυσικά θα έχουμε κάποιες αλλαγές, κάποιες μεταρρυθμίσεις στον στρατό, αλλά εξακολουθούμε να τους χρειαζόμαστε και τους καλούμε να έρθουν μαζί μας», είπε ο Hashimi.

Όπως είπε, οι Ταλιμπάν έχουν ανάγκη από πιλότους γιατί δεν έχουν κανέναν στη διάθεσή τους, ενώ πήραν στην κατοχή τους ελικόπτερα και άλλα αεροσκάφη κατά την αστραπιαία επέλασή τους στο Αφγανιστάν, προτού καταλάβουν την πρωτεύουσα Καμπούλ την Κυριακή (15/8).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν έχουν έρθει σε επαφή με «πολλούς πιλότους» και τους ζήτησαν να έρθουν με το μέρος τους.