Το παρακλάδι του ΙSIS στο Αφγανιστάν έδωσε στη δημοσιότητα την φωτογραφία του καμικάζι αυτοκτονίας που προκάλεσε εκατόμβη νεκρών στην Καμπούλ.
Στην ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην Καμπούλ το ISIS-K υποστηρίζει ότι ο καμικάζι κατάφερε να περάσει από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπαν και να φτάσει σε απόσταση πέντε μέτρων από ένα σημείο που συγκεντρώνονταν Αμερικανοί πεζοναύτες, μεταφραστές και άλλα άτομα προτού ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.
Όπως αναφέρει δράστης της επίθεσης στην πύλη Αμπέι του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ο Αμπντούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκρι, αγνώστων μέχρι στιγμής λοιπών στοιχείων. Οι δύο εκρήξεις, η μία στο αεροδρόμιο και η άλλη στο ξενοδοχείο Baron προκάλεσαν εκατόμβη θυμάτων με 103 νεκρούς, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ανάμεσά τους τουλάχιστον 90 Αφγανοί και 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ το Al Arabiya κάνει λόγο για 158 τραυματίες.
Tο παρακλάδι του ISIS που σπέρνει τρόμο και θάνατο στο Αφγανιστάν
Το ISIS-K (Ισλαμικό Κράτος Χορασάν), παρακλάδι της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης, που έχει απλώσει τα βρόχια της σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ιδρύθηκε το 2015 με στόχο την εγκαθίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου στο Χορασάν (εξ’ ου και το Χ στα αρχικά του), μιας ιστορικής περιοχής που περιλαμβάνει το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και περιοχές της κεντρικής Ασίας.
Οι τζιχαντιστές του έχουν ήδη εξαπολύσει περίπου 100 επιθέσεις εναντίων αμάχων και κάπου 250 κατά αμερικανικών, αφγανικών και πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας και μάλιστα τις απαθανάτισαν σε ανατριχιαστικά βίντεο, που ανήρτησαν κομπάζοντας στο Διαδίκτυο. Σ΄ ένα απ’ αυτά, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2017, έπλεκαν το εγκώμιο μιας ομάδας παιδιών που είχε στρατολογήσει το ISIS και βάφτισε «σκύμνους του χαλιφάτου». Στις εικόνες δύο από τα παιδιά αυτά, ντυμένα στα μαύρα και ηλικίας κάτω των 12 ετών, ανάγκασαν τρομοκρατημένους αιχμαλώτους – κατηγορούμενους ως «κατασκόπους» – να γονατίσουν προτού τους εκτελέσουν με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Τον περασμένο Μάιο τζιχαντιστές του ISIS του Χορασάν σκότωσαν τουλάχιστον 68 Αφγανούς και τραυμάτισαν άλλους 165, όταν ανατίναξαν τρία παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα έξω από σχολείο θηλέων στην Καμπούλ. Τα περισσότερα θύματα ήταν νεαρές μαθήτριες που οι εξτρεμιστές χαρακτήρισαν νόμιμους στόχους επειδή «τόλμησαν» να πάνε σχολείο. Η επίθεση που σημειώθηκε μετά από μια περίοδο κατά την οποία συμμαχικά αεροσκάφη σκότωσαν χιλιάδες τζιχαντιστές και τουλάχιστον τρία ηγετικά στελέχη τους, θύμισε με τον πιο εφιαλτικό τρόπο πόσο ικανό είναι το ISIS να προκαλέσει λουτρά αίματος στους δρόμους του Αφγανιστάν.
Έκοβαν τα κεφάλια της οργάνωσης, αλλά ξεφύτρωναν νέα
Η πρώτη φορά που απασχόλησαν οι τζιχαντιστές του ISIS-K έντονα τα διεθνή ΜΜΕ ήταν τον Ιανουάριο του 2016, όταν το Πεντάγωνο χαρακτήρισε Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, επιτρέποντας έτσι στους Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν να κυνηγούν ενεργά τα μέλη του.
Αρχικά οι επιθέσεις του ΙΚΧ περιορίζονταν σε μικρής κλίμακας επιθέσεις αυτοκτονίας, χτυπήματα κατά αμάχων και απαγωγές, που όμως ανάγκασαν τις ΗΠΑ να κυνηγήσουν τους τζιχαντιστές και να σκοτώσουν με drone τον Χαν τον Ιούλιο του 2016. Ο διάδοχός του, Αμπντούλ Χασίμπ, ενέτεινε την εκστρατεία του τρόμου, διατάζοντας τους εξτρεμιστές του να αποκεφαλίζουν ντόπιους φυλάρχους μπροστά στις οικογένειές τους και να απαγάγουν γυναίκες και κορίτσια για να τις μετατρέψουν σε σκλάβες του σεξ. Αλλά και αυτός βρήκε το θάνατο λίγο αργότερα, τον Απρίλιο του 2017, κατά την επιδρομή κομάντος στο κρησφύγετό του.
Τον ίδιο μήνα οι ΗΠΑ έριξαν τη μεγαλύτερη συμβατική βόμβα που διαθέτει το οπλοστάσιό τους, την GBU-43 MOAB (γνωστή και ως «Μητέρα Όλων των Βομβών») σε σύμπλεγμα σπηλαίων και τούνελ του ISIS στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 100 τζιχαντιστές. Μια σειρά από επιθέσεις drones στη συνέχεια εξόντωσαν και τους δύο διαδόχους του Χασίμπ, τον Αμπού Σαγιέντ και τον Αμπού Σαάντ Ορακζάι καθώς και περίπου το 80% των δυνάμεων της τρομοκρατικής οργάνωσης, που διέθετε πλέον λιγότερους από 800 μαχητές περί τα τέλη του 2018.
Αλλά τα πλήγματα δεν κατάφεραν να εξαλείψουν το IKX, αφού την ηγεσία του αντικατέστησαν πολύ σύντομα έμπειρα στελέχη που κατέφθασαν από άλλα προπύργια του ISIS, ενώ στρατολογήθηκαν νέα μέλη μέσω προπαγανδιστικών βίντεο, που μιλούσαν για το όραμα ενός ισλαμικού χαλιφάτου στην Ασία, που θα κυβερνάται με το νόμο της Σαρίς και θα υψώσει κάποια μέρα το μπαϊράκι του στην Ιερουσαλήμ και το Λευκό Οίκο.
Ο νυν ηγέτης του ΙSIS στο Χορασάν πιστεύεται ότι είναι ο Σαμπάμπ αλ Μουχατζίρ, γνωστός και ως Σαναουλάχ, που ανέλαβε τα ηνία τον Ιούνιο του 2020, όπως ανέφερε έκθεση του ΟΗΕ τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο αλ Μουχατζίρ είναι «έμπειρος στρατιωτικός ηγέτης», ένα από τα «λιοντάρια» του ΙΚΧ στην Καμπούλ, που «ενεπλάκη σε αντάρτικες επιχειρήσεις και τον σχεδιασμό περίπλοκων επιθέσεων αυτοκτονίας». Ο ίδιος, ωστόσο, πιστεύεται ότι έχει περιορισμένες δυνατότητες να εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση εστιάζοντας κυρίως στην εκδίωξη των ξένων «σταυροφόρων» από το Αφγανιστάν και τον «προσηλυτισμό μουσουμάνων και αποστατών».