Μία εκστρατεία ξεκινούν Αφγανές γυναίκες κατά των Ταλιμπάν για την υποχρεωτική χρήση μαύρης μπούρκας.
Στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες ζουν εξόριστες στο εξωτερικό, με στόχο να αναδείξουν πως ο ενδυματολογικός κώδικας που θέλουν να επιβάλλουν οι ακραίοι Ισλαμιστές δεν έχει καμία σχέση με την παράδοση του αφγανικού λαού.
Η εκστρατεία ξεκίνησε με αφορμή τη διαδήλωση υπέρ των Ταλιμπάν από γυναίκες στην Καμπούλ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι γυναίκες ντυμένες με την μαύρη αμπάγια και με μπούρκα κρατούσαν πλακάτ τα οποία έγραφαν συνθήματα υπέρ των Ταλιμπάν, όπως «δεν θέλουμε τα δικαιώματα των γυναικών που είναι ξένα και όχι σύμφωνα με την σαρία».
Την εκστρατεία κατά της μπούρκας ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου η δόκτωρ Μπαχάρ Τζαλάλι, πρώην καθηγήτρια Ιστορίας στο Αμερικανικό πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν. Με hashtag όπως #DoNotTouchMyClothes και #AfghanistanCulture, Αφγανές από κάθε σημείο της γης ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες με παραδοσιακές φορεσιές της χώρας τους, οι οποίες απέχουν πολύ από τα μακριά σκούρα ρούχα που επιβάλλουν στις γυναίκες του Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, μετά την ανάληψη της εξουσίας στις 15 Αυγούστου.
Η Μπαχάρ Τζαλάλι δήλωσε στο BBC πως ξεκίνησε την εκστρατεία επειδή «μία από τις μεγαλύτερες έννοιες της είναι ότι η ταυτότητα και η κυριαρχία του Αφγανιστάν δέχονται επίθεση». Η ίδια, ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία της με μια πράσινη παραδοσιακή φορεσιά της χώρας της ενώ την ίδια στιγμή την ακολούθησαν και άλλες Αφγανές με φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες είναι ξεκάθαρο πως οι παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές στη χώρα είναι γεμάτες χρώμα, κεντήματα και μικρούς καθρέφτες ραμμένους στο πάνω μέρος του ρούχου.
«Αυτά είναι τα αυθεντικά ρούχα του Αφγανιστάν. Οι Αφγανές φορούν πολύχρωμες και λιτές φορεσιές. Η μαύρη μπούρκα δεν υπήρξε ποτέ μέρος της αφγανικής κουλτούρας», έγραψε στο Twitter η Αφγανή ακτιβίστρια Σποζχμάι Μασίντ, που ζει στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Μια άλλη ακτιβίστρια από το Αφγανιστάν, η 37χρονη Λίμα Αχμάντ, ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία της με την παραδοσιακή φορεσιά της χώρας της και έγραψε: «Αυτή είναι η αφγανική κουλτούρα, αυτή είναι η κουλτούρα μου».
Οι γυναίκες θα μπορούν να σπουδάζουν και να εργάζονται σύμφωνα με τον νόμο της σαρία
Η Μαλάλι Μπασίρ, Αφγανή δημοσιογράφος που ζει στην Πράγα, ζωγραφίζει Αφγανές με παραδοσιακές στολές για να δείξει στον κόσμο την ομορφιά της αφγανικής παράδοσης. Η Μπασίρ ανέβασε στο Twitter ένα από τα έργα της με γυναίκες από το Αφγανιστάν, που φορώντας πολύχρωμες φορεσιές χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. «Άτταν είναι παραδοσιακός χορός του Αφγανιστάν που χορεύεται από ομάδες σε κύκλους. Ζωγράφισα αυτή την εικόνα με τον χορό όπως ακριβώς θυμάμαι τις Αφγανές όταν ήμουν μικρή. Αυτό είμαστε εμείς, όχι να μας μαστιγώνουν ή να μας λιθοβολούν. Θα παραμείνουμε ποιητές. Θα παραμείνουμε καλλιτέχνες. Θα επιβιώσουμε», έγραψε η Μπασίρ κάτω από την φωτογραφία που ανάρτησε.
Οι Ταλιμπάν, μετά την ανάληψη της εξουσίας, δήλωσαν πως οι γυναίκες θα μπορούν να σπουδάζουν και να εργάζονται σύμφωνα με τον νόμο της σαρία και τις τοπικές παραδόσεις. Οι γυναίκες που φοιτούν στα πανεπιστήμια θα πρέπει να βρίσκονται σε αίθουσες ξεχωριστές από τους άντρες φοιτητές.
Ο υπουργός Παιδείας των Ταλιμπάν Αμντούλ Μπακί Χακάνι ανέφερε ότι στα πανεπιστήμια η μαντίλα θα είναι υποχρεωτική για τις φοιτήτριες, όμως δεν διευκρίνισε αν αυτό σημαίνει υποχρεωτική κάλυψη του προσώπου.