Δεκατρείς άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν σε πυραυλικό πλήγμα το βράδυ της Πέμπτης εναντίον του σπιτιού ηγέτη φυλής στην πόλη στρατηγικής σημασίας Μαρίμπ, στη βόρεια Υεμένη, δήλωσε χθες Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στον κυβερνητικό στρατό, η οποία επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στους σιίτες αντάρτες Χούθι.
Το τελευταίο προπύργιο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης Υεμένης, η πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρίμπ, έχει μετατραπεί από τον Φεβρουάριο σε θέατρο αιματηρών συγκρούσεων που έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι Χούθι προσπαθούν να κυριεύσουν την ομώνυμη πρωτεύουσά της.
Η αεροπορία της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζει τα χερσαία κυβερνητικά στρατεύματα που προσπαθούν να απωθήσουν την επίθεση των ανταρτών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται προσκείμενοι στο Ιράν.
«Βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τους Χούθι έπληξε το σπίτι του σεΐχη Άμπντελ Λατίφ αλ Κίμπλι στον τομέα της Αλ Τζούμπα, όπου γινόταν συνάντηση ηγετών φυλών που πολεμούν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων», είπε η πηγή.
«Σκοτώθηκαν δεκατρείς άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί» και τέσσερις ηγέτες φυλών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τον απολογισμό αυτόν επιβεβαίωσε τοπική ιατρική πηγή.
At least 13 civilians were killed when a missile launched by Houthi rebels struck a house in Al Jawba district of Yemen's Marib province pic.twitter.com/Z5o3fhxBfJ
— TRT World Now (@TRTWorldNow) October 29, 2021
Ο υπουργός Πληροφοριών Μουάμαρ αλ Ιριάνι έκανε λόγο μέσω Twitter για τουλάχιστον 12 νεκρούς στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένων δύο γιών του σεΐχη Κίμπλι, η τύχη του οποίου δεν είναι γνωστή. Κατηγόρησε τους Χούθι ότι «συνεχίζουν τον εσκεμμένο βομβαρδισμό χωριών και σπιτιών για να προκαλέσουν απώλειες μεταξύ των αμάχων».
Η ηγεσία των Χούθι δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στις πληροφορίες και στις κατηγορίες για την εκτόξευση του πυραύλου.
Σύμφωνα με τον αξιωματικό του στρατού, στον τομέα της Αλ Τζούμπα διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και αρκετές ημέρες.
Η συμμαχία υπό το Ριάντ που επενέβη στα τέλη του Μαρτίου του 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη κάνει σχεδόν καθημερινά λόγο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες για αεροπορικά πλήγματα που προκαλούν μεγάλες απώλειες στους σιίτες αντάρτες, όμως οι αριθμοί που δημοσιοποιεί δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές και οι Χούθι σπανίως ανακοινώνουν τις απώλειες στις τάξεις τους.
Από την πλευρά τους, οι σιίτες αντάρτες διαβεβαιώνουν πως προελαύνουν και ότι βρίσκονται προ των πυλών της Μαρίμπ, που έχουν πρακτικά «περικυκλώσει».
Οι Χούθι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, της Σανάα.
Η σύρραξη των τελευταίων επτά και πλέον ετών στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Για τον ΟΗΕ, η Υεμένη έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια στη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.