Πολωνοί συνοριοφύλακες δήλωσαν ότι οι παράνομοι μετανάστες έριξαν εναντίον τους δακρυγόνα, τα οποία φέρεται να είχαν λάβει από τις δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας.

«Τη νύχτα, Λευκορώσοι στρατιώτες άρχισαν να καταστρέφουν έναν προσωρινό φράχτη (…). Οι Πολωνοί συνοριοφύλακες τυφλώθηκαν από τις ακτίνες λέιζερ και το στροβοσκοπικό φως» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πολωνική συνοριακή φρουρά.

Όπως προσθέτουν, μία ομάδα περίπου 100 παράνομων μεταναστών που βρισκόταν εκεί κοντά, «περίμεναν την ευκαιρία να περάσουν παράνομα τα σύνορα. Οι Λευκορώσοι παρείχαν στους αλλοδαπούς δακρυγόνα, τα οποία εκτοξεύτηκαν κατά των πολωνικών δυνάμεων ασφαλείας».

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχολίασε τη μεταναστευτική κρίση που εκτυλίσσεται στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα δεν έχει καμία σχέση με αυτή την κατάσταση.

Επίσης, είπε πως η λύση στη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας πρέπει να ικανοποιεί το Μινσκ, τη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες, οι οποίες μπορούν να βοηθηθούν με άμεσες επαφές.

«Πιστεύω ότι η λύση πρέπει να βρεθεί για να ικανοποιεί τη Λευκορωσία, τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Γερμανίας και άλλων χωρών, επειδή τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιάς τους βρίσκονται υπό πίεση», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24.

Στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας χιλιάδες παράνομοι μετανάστες διαμένουν σε σκηνές σε άθλιες συνθήκες και ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν τα βράδια.

Σημειώνεται πως το καλοκαίρι, στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας, καθώς και της Λευκορωσίας και των χωρών της Βαλτικής, αυξήθηκε η ροή των αλλοδαπών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που προσπαθούσαν να περάσουν στη Δυτική Ευρώπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κατάσταση κλιμακώθηκε πριν λίγες μέρες, στις 8 Νοεμβρίου, όταν περίπου 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο συνοριογραμμή Λευκορωσίας-Πολωνίας.