Ο Ρώσος ιστορικός Γιούρι Ντμίτριεφ, ειδικός για τις διώξεις την περίοδο του σταλινισμού, καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 15 ετών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού, μια υπόθεση που έχει πολιτικά κίνητρα σύμφωνα με τους συνεργάτες του.
Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας για τον Ντμίτριεφ, μορφή της Memorial, της ΜΚΟ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων των γκουλάγκ, είναι η πρώτη από τρία δικαστικά ραντεβού μέσα σε τρεις ημέρες σε σχέση με αυτή την οργάνωση που κινδυνεύει με απαγόρευση αυτή την εβδομάδα.
«Ο Γιούρι Ντμίτριεφ πήρε 15 χρόνια», ανέφερε η Memorial στο κανάλι της στο Telegram.
Η ποινή αυτή είναι βαρύτερη κατά δύο χρόνια εκείνης που ανακοινωθεί το 2020 στην ίδια υπόθεση, και θεωρείται από τους συνεργάτες του ιστορικού αντίποινα για τις έρευνές του για τις διώξεις της σοβιετικής εποχής.
Η καταδίκη ανακοινώθηκε από δικαστήριο του Πετροζαβόντσκ στην Καρελία, μια περιοχή της βόρειας Ρωσίας όπου ο Ντμίτριεφ ήταν επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος της Memorial.
Η Memorial, πυλώνας της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, είναι αντιμέτωπη με δύο δίκες, αύριο και μεθαύριο, που θα κρίνουν εάν θα τεθεί εκτός νόμου.
Ο Ντμίτριεφ είχε συλληφθεί το 2016 κατηγορούμενος για παιδική πορνογραφία γιατί είχε στην κατοχή του γυμνές φωτογραφίες της υιοθετημένης κόρης του.
Είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες το 2018, όμως έπειτα από πολλά ραντεβού με τη δικαιοσύνη, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, ποινή που αυξήθηκε στα 15 έτη σήμερα.
Για πολλές ΜΚΟ, ο Ντμίτριεφ πληρώνει το τίμημα για της έρευνές του σχετικά με το εύρος της καταστολής την περίοδο του σταλινισμού, μια σελίδα της Ιστορίας τη σημασία της οποίας προσπαθεί να υποβαθμίσει το Κρεμλίνο γιατί εναντιώνεται στο επίσημο αφήγημα για τον ηρωισμό και το μεγαλείο της Ρωσίας, κληρονόμου της ΕΣΣΔ.
Ο 64χρονος Ντμίτριεφ έχει περάσει τριάντα χρόνια της ζωής του καταρτίζοντας κατάλογο με τα ονόματα 40.000 ανθρώπων που εκτοπίστηκαν και εκτελέστηκαν υπό το καθεστώς του Στάλιν στην Καρελία, ρωσική περιοχή στα σύνορα με τη Φινλανδία.
Υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν, πρώην πράκτορα της KGB, της οργάνωσης που κληρονόμησε τις πολιτικές αστυνομικού κράτους του Λένιν και του Στάλιν, η πρόσβαση στα κρατικά αρχεία για τα θέματα αυτά μειώθηκε σημαντικά και η ταυτότητα των εκτελεστών θεωρείται απόρρητη.