ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης ακολουθεί τον «κανόνα των δεινοσαύρων» σε ότι αφορά τον Ν.Τραμπ: Ότι δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει...
prodeals

Σοκ: Pfizer, AstraZeneca και J&J φέρεται να χρηματοδοτούσαν τρομοκράτες στο Ιράκ! – Αυτοί θέλουν να μας εμβολιάσουν

Κατηγορούνται για δωροδοκία τρομοκρατών που σκότωσαν Αμερικανούς στρατιώτες

Σοκ: Pfizer, AstraZeneca και J&J φέρεται να χρηματοδοτούσαν τρομοκράτες στο Ιράκ! – Αυτοί θέλουν να μας εμβολιάσουν

Σοκ προκαλεί το άρθρο του Reuters, σύμφωνα με το οποίο εταιρείες (Pfizer, AstraZeneca και Johnson & Johnson) που έχουν αναλάβει τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών κατηγορούνται για δωροδοκία τρομοκρατών στο Ιράκ.

Μια επιτροπή τριών δικαστών στις 4 Ιανουαρίου αναβίωσε μια αγωγή κατά πέντε φαρμακευτικών εταιρειών που κατηγορούνται ότι βοήθησαν στην χρηματοδότηση τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον μελών του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του «Πόλεμου κατά της Τρομοκρατίας».

Η αγωγή κατά των πέντε εν λόγω εταιρειών, Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Roche και GE Healthcare, είχε απορριφθεί τον Ιούλιο του 2020 από ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο στην Ουάσιγκτον, DC προτού αποκατασταθεί την περασμένη εβδομάδα.

Η αγωγή, η οποία ωστόσο επανήλθε με νέα «καυτά» στοιχεία, ισχυρίζεται ότι οι πέντε εταιρείες πλήρωναν τακτικά δωροδοκίες, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν φαρμάκων και ιατρικών συσκευών, σε αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας του Ιράκ μεταξύ 2005 και 2011, στις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν συμβόλαια για φάρμακα, σύμφωνα με το childrenshealthdefense.

Σύμφωνα πάντα με την αγωγή, τα συμβόλαια αυτών των εταιρειών με το ιρακινό υπουργείο Υγείας, βοήθησαν στην «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» που διαπράχθηκε από μια σιιτική πολιτοφυλακή που σκότωσε Αμερικανούς κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σήμερα, η τροποποιημένη αγωγή κατατέθηκε για λογαριασμό 395 Αμερικανών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο Ιράκ κατά την διάρκεια της εξαετίας.

Οι ενάγοντες ζητούν αποζημίωση βάσει του ομοσπονδιακού νόμου κατά της τρομοκρατίας (ATA), ο οποίος δηλώνει ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποδείξουν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις διεξήχθησαν από μια οργάνωση που χαρακτηρίστηκε επίσημα ως τρομοκρατική ομάδα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ενώ ο Στρατός Μαχντί δεν έχει χαρακτηριστεί επισήμως ως τρομοκρατική ομάδα, η μήνυση ισχυρίζεται ότι οι επιθέσεις του στρατού που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ «σχεδιάστηκαν και οργανώθηκαν» από την Χεζμπολάχ, την οποία οι ΗΠΑ το 1997 χαρακτήρισαν τρομοκρατική ομάδα.

Η αρχική αγωγή οδήγησε επίσης σε έρευνα των φαρμακευτικών εταιρειών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ), το 2018.

Οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται στην μήνυση βασίζονται σε πληροφορίες που παρέχονται από 12 εμπιστευτικούς μάρτυρες, δημόσιες και ιδιωτικές αναφορές, συμβάσεις, επικοινωνίες μέσω email και έγγραφα που δημοσιεύονται από το WikiLeaks.

Στην μήνυση περιλαμβάνονται 27 σελίδες με αναλυτικούς θανάτους και τραυματισμούς που υπέστησαν μέλη των αμερικανικών δυνάμεων σε επιθέσεις από τον Στρατό Mahdi μεταξύ 2005 και 2009.

Ένα από τα κύρια στοιχεία της αγωγής αφορά δωροδοκίες και μίζες που οι πέντε εταιρείες που κατονομάζονται στην μήνυση φέρεται να παρείχαν στήριξη στους τρομοκράτες που ήλεγχαν το ιρακινό υπουργείο Υγείας μεταξύ 2005 και 2011.

Η μήνυση ισχυρίζεται ότι οι πέντε εταιρείες συνήψαν συμβόλαια με το ιρακινό υπουργείο μέσω παράνομων πληρωμών, οι οποίες στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για να «βοηθήσουν και να υποκινήσουν» τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών.

Το κεντρικό επιχείρημα που προβλήθηκε στην αρχική μήνυση είναι ότι οι εταιρείες πρέπει να γνώριζαν ότι το υπουργείο Υγείας του Ιράκ λειτουργούσε εκ των πραγμάτων ως τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό το σημείο είναι κρίσιμο, καθώς είναι παράνομη, σύμφωνα με την νομοθεσία των ΗΠΑ, η εν γνώσει χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων.

Το 2004, σύμφωνα με τη μήνυση, ο Στρατός Μαχντί ανέλαβε τον έλεγχο του ιρακινού υπουργείου Υγείας. Έχοντας αναλάβει το υπουργείο, ο Στρατός Μαχντί φέρεται να το χρησιμοποίησε ως όχημα για την χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών, χρησιμοποιώντας τοπικούς πράκτορες για να παραδίδουν μίζες μετρητών σε τρομοκράτες στο έδαφος και πουλώντας ιατρικές προμήθειες «από τα βιβλία» στην μαύρη αγορά, για περαιτέρω χρηματοδότηση των τρομοκρατικών επιειρήσεων.

Πράγματι, πολλοί από τους αξιωματούχους που απασχολούνταν στο υπουργείο εκείνη την εποχή λέγεται στην μήνυση ότι ήταν ανώτερα μέλη του Στρατού Μαχντί. Αυτή η ομάδα διατηρούσε προπύργια σε μέρη της ιρακινής πρωτεύουσας, Βαγδάτης και στο νότιο τμήμα της χώρας, διεκδικώντας τον έλεγχο πόλεων όπως η Βασόρα και η Αμάρα.

Σύμφωνα με την αγωγή, οι φαρμακευτικές εταιρείες στήριξαν οικονομικά τον Στρατό Mahdi με δύο τρόπους:

  1. Ένας τρόπος ήταν μέσω δωροδοκιών που καταβάλλονταν με την μορφή «εκπτώσεων» — οι οποίες προσφέρονταν από τις εταιρείες όχι μέσω μειωμένων τιμών, αλλά μέσω της παροχής «δωρεάν» ιατρικών ειδών, που συχνά αντιστοιχούσαν στο 20% της συνολικής αξίας της σύμβασης. Αυτές οι δωροδοκίες, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
  2. Ένας άλλος υποτιθέμενος τρόπος οικονομικής υποστήριξης από την πλευρά των πέντε εταιρειών ήταν η πρόσληψη τοπικών μεσαζόντων για την εγγραφή των εταιρειών τους, την λήψη κυβερνητικής έγκρισης για την χρήση των προϊόντων τους στο εσωτερικό και την διαπραγμάτευση συμβάσεων.

Η μήνυση περιγράφει τις πληρωμές που έγιναν σε αυτούς τους μεσάζοντες ως «προσεκτικά συγκαλυμμένες δωροδοκίες».

Μεταξύ 2004 και 2013, οι εν λόγω εταιρείες φέρεται να λειτουργούσαν επίσης ένα «slush fund». Τα χρήματα πήγαν στις τσέπες διεφθαρμένων στελεχών του υπουργείου Υγείας και τοπικών παραγόντων, ισχυρίζονται οι ενάγοντες.

Τα αγαθά που λέγεται ότι πωλήθηκαν στο ιρακινό υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περιλαμβάνουν μηχανήματα ηλεκτροκαρδιογραφήματος GE – Καθετήρες Johnson & Johnson και φάρμακα κατά της επιληψίας, Depo-Provera – ένα εμβόλιο ελέγχου των γεννήσεων που παράγεται από την Pfizer, Seroquel – ένα αντιψυχωτικό φάρμακο που παράγεται από την AstraZeneca και Herceptin – ένα φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού που παράγεται από την Roche.

Ως αποτέλεσμα των «προμηθειών» και των «δωρεάν» αγαθών που φέρονται να παρήχθησαν στα μέλη του Στρατού Μαχντί, η πολιτοφυλακή έγινε γνωστή στους Αμερικανούς αξιωματούχους ως «Στρατός των χαπιών», καθώς οι μαχητές της συχνά λάμβαναν συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν στην συνέχεια να μεταπωληθούν.

Ένα προσχέδιο έκθεσης του Αυγούστου 2007 που εκπονήθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Βαγδάτη κατηγόρησε το ιρακινό υπουργείο Υγείας ότι «λειτουργεί ένα πρόγραμμα εκτροπής φαρμακευτικών προϊόντων» και λειτουργεί «ανοιχτά υπό τον έλεγχο του Στρατού Μαχντί».

Η μήνυση ισχυρίζεται ότι δωροδοκίες διευκόλυναν την απόκτηση όπλων από τον Στρατό Μαχντί, καθώς και εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Νοσοκομεία και ασθενοφόρα λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος των τρομοκρατικών ενεργειών που διέπραξε ο Στρατός Μαχντί, ενώ το υπουργείο λέγεται ότι απασχολούσε περίπου 15.000 ένοπλους άνδρες που ήταν γνωστοί ως «Υπηρεσία Προστασίας Εγκαταστάσεων», χρησιμοποιώντας υπουργικές προμήθειες, όπως π.χ. οχήματα και στολές, για τρομοκρατία και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής.

Η αγωγή υποβλήθηκε μετά από έρευνα των δικηγορικών γραφείων Sparciano & Andreson και Kellogg, Hasen, Todd, Figel & Frederick στην Ουάσιγκτον, DC.

Στην μήνυση, οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι οι πέντε κατονομαζόμενες εταιρείες γνώριζαν ότι οι επιχειρηματικές τους πρακτικές ήταν ακατάλληλες και δυνητικά παράνομες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά την επαναφορά της αγωγής, οι εν λόγω εταιρείες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση αρνούμενη οποιαδήποτε αδικοπραγία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.