Ένας Ισραηλινός δικηγόρος δήλωσε χθες Σάββατο ότι συνεργάζεται με μια ουγγρική μη κυβερνητική οργάνωση για να μηνύσει την ισραηλινή εταιρεία NSO, σχετικά με το λογισμικό Pegasus.
H NSO είναι η δημιουργός του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus και ο δικηγόρος εκπροσωπεί Ούγγρους δημοσιογράφους που φέρεται να παρακολουθούνταν παράνομα.
Το Pegasus βρέθηκε στο επίκεντρο ενός μεγάλου σκανδάλου πέρυσι, όταν δημοσιοποιήθηκε ένας κατάλογος με περίπου 50.000 «στόχους» παρακολούθησης σε όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών ήταν δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δικηγόροι και αντιφρονούντες. Αυτά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατηγόρησαν κυρίως την Ουγγαρία ότι χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία κατασκοπείας κατά της κοινωνίας των πολιτών.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που άμεσα θύματα των ισραηλινών αμυντικών εξαγωγών υπέβαλαν αίτημα στο Ισραήλ για την έναρξη ποινικής έρευνας εναντίον αμυντικής εταιρείας και ανώτερων ισραηλινών αξιωματούχων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εϊτάι Μακ.
Όπως υπογράμμισε, ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ να ξεκινήσει έρευνα για το πώς η NSO εξουσιοδοτήθηκε να πουλά το λογισμικό κατασκοπείας της στη Βουδαπέστη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το αίτημα αυτό υποβλήθηκε σε συντονισμό με την Ουγγρική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (HCLU), η οποία υποστηρίζει ότι τέσσερις δημοσιογράφοι έγιναν στόχος του Pegasus.
Τα «έξυπνα τηλέφωνα» που μολύνονται από το Pegasus μετατρέπονται σε κατασκοπευτικά εργαλεία και έτσι ο χρήστης του λογισμού μπορεί να διαβάσει τα μηνύματα του κατόχου, να δει τις φωτογραφίες του, να εντοπίσει την τοποθεσία του, ακόμη και να ενεργοποιήσει τη φωτογραφική μηχανή εν αγνοία του. Η NSO είχε διαβεβαιώσει ότι πουλάει το λογισμικό της μόνο σε «νόμιμους οργανισμούς» που εφαρμόζουν τον νόμο και χρησιμοποιούν τα συστήματά της για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και της διαφθοράς.
Σε ένα δελτίο τύπου, η HCLU ισχυρίζεται ότι υπέβαλε αγωγές σε Ούγγρους υπουργούς που επιβλέπουν τις μυστικές υπηρεσίες, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η οργάνωση τονίζει επίσης ότι σκοπεύει να καταθέσει «πλήθος αγωγών» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Όλα τα νόμιμα μέσα χρησιμοποιούνται για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όσων έχουν υποστεί παράνομη κατασκοπεία», επισήμανε η οργάνωση.
Πέρσι τον Νοέμβριο, ένα ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Ουγγαρίας Fidesz, ο βουλευτής Λάγιος Κόσα, παραδέχτηκε ότι η Βουδαπέστη έκανε όντως χρήση του ισραηλινού λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν ήταν για παράνομη κατασκοπεία Ούγγρων πολιτών.
Η κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν είχε μέχρι τότε αρνηθεί να επιβεβαιώσει ότι χρησιμοποίησε το λογισμικό αυτό κατασκοπείας.
Ο Κόσα είπε τότε ότι το υπουργείο Εσωτερικών, χρησιμοποιώντας αυτό το λογισμικό, δεν παραβίασε τα δικαιώματα κανενός Ούγγρου πολίτη. Ο υπουργός Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ είχε διαβεβαιώσει την κοινοβουλευτική επιτροπή ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας χρησιμοποίησαν το λογισμικό εντός νομικού πλαισίου, με την άδεια δικαστή ή του υπουργού Δικαιοσύνης.
Η Ουάσινγκτον έβαλε την NSO Group, την ισραηλινή εταιρεία που ανέπτυξε το Pegasus, στην μαύρη λίστα εταιριών με την αιτιολογία ότι η εταιρεία θέτει απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.