Συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, επικαλούμενος την αποτυχία της Ρωσίας να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ουκρανίας για «λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με στρατιωτικές δραστηριότητες στις περιοχές που γειτνιάζουν με το έδαφος της Ουκρανίας και στην προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία».
«Η Ρωσία απέτυχε να ανταποκριθεί στο αίτημά μας βάσει του εγγράφου της Βιέννης. Κατά συνέπεια, κάνουμε το επόμενο βήμα. Ζητάμε συνάντηση με τη Ρωσία και όλα τα συμμετέχοντα κράτη εντός 48 ωρών για να συζητήσουμε την ενίσχυση και την αναδιάταξή της κατά μήκος των συνόρων μας και προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία» έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.
Το Έγγραφο της Βιέννης -σειρά συμφωνιών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης- που υπογράφηκε υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, ορίζει ότι «τα συμμετέχοντα κράτη θα (…) διαβουλεύονται και θα συνεργάζονται μεταξύ τους για τυχόν ασυνήθιστες και απρογραμμάτιστες δραστηριότητες των στρατιωτικών τους δυνάμεων εκτός των συνήθων τοποθεσιών τους, σε καιρό ειρήνης, που είναι στρατιωτικά σημαντικές».
«Εάν η Ρωσία είναι σοβαρή όταν μιλά για το αδιαίρετο της ασφάλειας στον χώρο του ΟΑΣΕ, πρέπει να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να ενισχύσει την ασφάλεια για όλους», είπε ο Κουλέμπα.
Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών (MFA) επέκρινε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου να αποσύρουν παρατηρητές από την Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία. Το υπουργείο είπε ότι η αποστολή «παρασύρεται σκόπιμα σε μια μιλιταριστική ψύχωση» που φέρεται να ενορχηστρώθηκε από την Ουάσιγκτον.
Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Κυριακή, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε: «Αυτές οι αποφάσεις δεν μπορούν παρά να μας ανησυχήσουν σοβαρά… Η αποστολή παρασύρεται σκόπιμα σε μια μιλιταριστική ψύχωση που ενορχηστρώνεται από την Ουάσιγκτον και χρησιμοποιείται ως εργαλείο για πιθανή πρόκληση».
Και πρόσθεσε: «Καλούμε την ηγεσία του ΟΑΣΕ να καταστείλει αποφασιστικά τις απόπειρες χειραγώγησης της αποστολής και να αποτρέψει τον οργανισμό να παρασυρθεί σε αδίστακτα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται γύρω από αυτήν. Προχωράμε από το γεγονός ότι σε συνθήκες τεχνητά ενισχυμένης έντασης, οι δραστηριότητες παρακολούθησης της Αποστολής σε πλήρη συμμόρφωση με την εντολή της είναι περιζήτητα περισσότερο από ποτέ».
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι απέσυραν τους παρατηρητές τους λόγω ανησυχιών για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία.