Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα για την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ, δημιουργώντας δύο νέα ρωσικά κράτη στα νοτιοδυτικά «προάστια» της αχανούς Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μάλιστα για να διασφαλίσει την ειρήνη διέταξε τον Στρατό της Ρωσία να αναπτυχθεί στις δύο περιοχές, ώστε να αποτραπεί ένα πιθανό μακελειό.

Η Ρωσία, διαθέτοντας την απαραίτητη γεωστρατηγική δύναμη και αίγλη, αφού πρώτα αναγνώρισε Λουγκάνσκ και Ντόνιετσκ ως ανεξάρτητα κράτη, σύναψε μαζί τους συμφωνίες και απέστειλε στρατιωτικές δυνάμεις, προκειμένου να προστατεύσει τους ρωσικούς και φιλορωσικούς πληθυσμούς από τους διεθνιστές της Δύσης και τους φιλοναζιστές του Κιέβου.

">

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, το Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε τα σύνορα στα οποία η Ρωσία αναγνώρισε τις Δημοκρατίες LNR και το DNR του Ντονμπάς.

Ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ καθόρισε την αναγνώριση των LNR και το DNR εντός των συνόρων των αντίστοιχων περιοχών της Ουκρανίας μέχρι το 2014. Ωστόσο ακόμα δεν διασαφηνιστεί αν η ρωσική παρουσία θα αφορά ολόκληρα τα διοικητικά όρια!

Ο Αντρέι Κλίμοφ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Άνω Βουλής του Κοινοβουλίου, δήλωσε στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Rossiya 24:

«Μιλάμε, φυσικά, για εκείνα τα εδάφη που βρίσκονται εντός των ορίων που έχουν καθοριστεί σήμερα».

Ο Κλίμοφ διευκρίνισε επίσης ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν με τις αρχές LNR και το DNR θα επικυρωθούν από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου.

«Λάδι στη φωτιά», όμως, ρίχνει επ’ αυτού μια «μυστηριώδης» και «αινιγματική» δήλωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που – όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA – αναφέρει ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις συμφωνίες φιλίας με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, «προτού συζητήσει θέματα όπως τα ακριβή σύνορα των περιοχών».

Η αναφορά σε «ακριβή σύνορα των περιοχών» ίσως να υποδεικνύει ότι η λεγόμενη «κίτρινη γραμμή» που ορίζει τις «αυτόνομες» περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ δεν είναι δεδομένη.

Σε αυτά τα εδάφη πάντως δεν θα πατούν πλέον το πόδι τους οι διάφοροι νεοναζί Ουκρανοί που επιχειρούσαν εδώ και καιρό ανενόχλητοι.

Οι εξελίξεις σηματοδοτούν το τέλος των πιέσεων των διεθνιστών προς την Μόσχα και τις διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα υπό άλλες συνθήκες.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO, η Βρετανία καταδίκασαν την απόφαση του Ρώσου προέδρου και ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέο γύρο… κυρώσεων, οι οποίες δεν απασχολούν τόσο την Μόσχα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε στον Ουκρανό ομόλογό του την «δέσμευση των ΗΠΑ» να προασπίσουν «την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και υποσχέθηκε «ταχύτατα» και «αποφασιστικά» μέτρα.

Ποιες είναι οι περιοχές

Η περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία πριν από τον πόλεμο ήταν μεγάλη βιομηχανική δύναμη, με ισχυρή μεταλλευτική βιομηχανία και ικανότητα παραγωγής χάλυβα, καθώς και μεγάλα αποθέματα άνθρακα.

Το Ντόνιετσκ, που περιβάλλεται από σωρούς σκωρίας, είναι η κύρια πόλη στη λεκάνη εξόρυξης του Ντονμπάς. Κάποτε ονομαζόταν Σταλίνο και ήταν γνωστός βιομηχανικός κόμβος που κυριαρχείται από την εξόρυξη. Είναι επίσης ένα από τα κύρια κέντρα παραγωγής χάλυβα της Ουκρανίας. Έχει δύο εκατομμύρια κατοίκους. Το Λουγκάνσκ, πρώην Βοροσίλοβγκραντ, είναι επίσης μια βιομηχανική πόλη 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων.

Βρίσκονται στα σύνορα με τη Ρωσία στις βόρειες όχθες της Μαύρης Θάλασσας – όπου υπάρχουν τεράστια αποθέματα άνθρακα.

Να θυμίσουμε ότι οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα – και ο Πούτιν έχει επανειλημμένα και στρατηγικά επικαλεστεί αυτήν την κληρονομιά. Όπως είπε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος χθες είπε ότι «οι Μπολσεβίκοι έδωσαν κυριολεκτικά το Ντονμπάς στην Ουκρανία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το defencenet.ru μετά τις ανακοινώσεις του Β.Πούτιν οι πολίτες που διαμένουν στο Ντονμπάς πανηγύρισαν έξαλλα. Ρωσίας. Εκεί, οι αντάρτες κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια και ανακήρυξαν νέες «λαϊκές δημοκρατίες».