Εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων μετακινούν οι ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις και μάλιστα σε κοινή θέα μέσα στην ίδια την ρωσική πρωτεύουσα , όπως δείχνει και το σχετικό βίντεο, εν μέσω συνεχών απειλών και κλιμάκωσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος στο διάγγελμά του κατά την ανακοίνωση της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία είχε κάνει νύξη για χρήση πυρηνικών όπλων.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του είχε αναφέρει ότι «η Δύση θα υποστεί τέτοιες συνέπειες που δεν έχει βιώσει ποτέ στην ιστορία της» που για τους περισσότερους αυτό είχε ως ισοδύναμο την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.
«Ναι, νομίζω ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει επίσης να καταλάβει ότι και η Ατλαντική Συμμαχία είναι μια πυρηνική συμμαχία. Αυτά έχω να πω για αυτό το θέμα», του είχε απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1
Ο RT-2PM2 “Topol-M” (ονομασία ΝΑΤΟ: SS-27 “Sickle B”), είναι ένας ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος στερεού καυσίμου με βεληνεκές άνω των 11.000 χλμ. .
Φέρει πυρηνική κεφαλή απόδοσης ισχύος 550 kT, ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί απόδοση που φτάνει και τον 1 MT, καθώς και η τοποθέτηση έως και έξι κεφαλών MIRV.
Χρησιμοποιεί ένα σύστημα Post-Boost Vehicle (PBV) για να αναπτύξει τις κεφαλές του χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με δέκτη GLOSNASS. Έχει βάρος εκτόξευσης 47.200 χλγρ. με μήκος 21,9m. , και μέγιστο πλάτος 1,61μ.
Να σημειωθεί όπως είχαμε αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ έδωσε εντολή για ενεργοποίηση μέρους της δύναμης πολύ υψηλής ετοιμότητας VJTF. Την Διοίκηση της δύναμης από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει η Γαλλία.
H VJTF απαριθμεί περί τα 6.400 άτομα μαζί με την προσθήκη στρατιωτών από Αλβανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Μαυροβούνιο, Πολωνία , Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Δύση φοβάται ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει ακόμα και θερμοβαρικά βλήματα
Σε δραματικές προειδοποίήσεις προχώρησαν το βράδυ αξιωματούχοι της Δύσης αναφερόμενοι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως ανέφεραν σε περίπτωση που η επιχείρηση του ρωσικού στρατού αποτύχει τότε η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποίησει ακόμα και υπερόπλα που εξαϋλώνουν ανθρώπινα σώματα.
Όπως αναφέρει η Daily Mail οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα καταφύγει στη λύση της χρήσης θερμοβαρικών βλημάτων.
Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς στρατούς του κόσμου. Τα ρωσικά βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok είναι μερικά από τα πιο τρομακτικά όπλα στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Τα βασικότερα πλεονεκτήματά τους είναι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή πτώση πίεσης. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση το ωστικό κύμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Και αυτό διότι το βλήμα φτάνοντας στον στόχο εκρήγνυται από ένα μικρό γέμισμα και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.
Η πίεση στην περιοχή της έκρηξης αρχικά αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια πέφτει. Το εύφλεκτο μείγμα διεισδύει πιο εύκολα σε περιοχές που δεν είναι προσπελάσιμες σε βλήματα γενικής χρήσης.
Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα σε τοπικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν και από τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν το 2017.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί. Η αποτελεσματικότητα των εμπρηστικών και θερμοβαρικών βλημάτων εξαρτάται αρκετά από τις καιρικές συνθήκες – δηλαδή όταν βρέχει, φυσάει ή χιονίζει έντονα, ένα νέφος αερολύματος διασκορπίζεται πιο δύσκολα και, κατά συνέπεια, μειώνεται το εύρος της πληγείσας περιοχής. Σημειώνεται πως τα θερμοβαρικά βλήματα είναι από τα πιο ισχυρά μη πυρηνικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί ποτέ.
Τα θερμοβαρικά όπλα αναπτύχθηκαν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960. Τον Σεπτέμβριο του 2007, η Ρωσία πυροδότησε το μεγαλύτερο θερμοβαρικό όπλο που κατασκευάστηκε ποτέ, το οποίο προκάλεσε έκρηξη ισοδύναμη με 39,9 τόνους. Σημειώνεται πως η αμερικανική έκδοση του όπλου φέρεται να κοστίζει πάνω από 16 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.