Στους 205 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών μετά τις φονικές πλημμύρες στην Βαλένθια, με τον δήμαρχο της Αλφαφάρ να κάνει έκκληση για βοήθεια.

">

Οι αρχές της Βαλένθια αύξησαν τον αριθμό των νεκρών εκεί σε 202 νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, με αποτέλεσμα ο συνολικός απολογισμός να ανέλθει σε τουλάχιστον 205, στις φονικότερες πλημμύρες στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας.

Λίγες ημέρες αφότου οι πλημμύρες διέσχισαν τμήματα της χώρας, παρασύροντας γέφυρες, αυτοκίνητα και φώτα του δρόμου, ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει άγνωστος. Την Παρασκευή, η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε ότι άλλοι 500 στρατιώτες αποστέλλονται στην περιοχή και ότι θα μπορούσαν να σταλούν και άλλοι, αν χρειαστεί. Στις πληγείσες περιοχές βρίσκονταν ήδη 1.500 στρατιώτες.

Ο Χουάν Ραμόν Αντσουάρα δήλωσε ότι υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι που ζουν σε «ακραία κατάσταση»… «με πτώματα στο σπίτι».

«Είναι πολύ θλιβερό» λέει. «Μας τελειώνουν τα πάντα», δηλώνει στους δημοσιογράφους.

«Πηγαίνουμε με φορτηγά στη Βαλένθια, αγοράζουμε πράγματα και επιστρέφουμε, αλλά εδώ είμαστε εντελώς ξεχασμένοι», υποστηρίζει.

Στο μεταξύ τα σωστικά συνεργεία και εθελοντές ψάχνουν συνεχώς για τυχόν επιζώντες, ωστόσο όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες εξανεμίζονται. Την ίδια ώρα οι ισπανικές Αρχές δηλώνουν ότι αναμένουν αύξηση του αριθμού των νεκρών, καθώς πολλοί -υπολογίζεται- ότι έχουν βρει τραγικό θάνατο μέσα σε αυτοκίνητα και κτίρια.

Π.Σάντσεθ: Το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει

Την ίδια ώρα ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, προειδοποιεί ότι «το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει», καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Οι υποδομές -δρόμοι, γέφυρες, σιδηρόδρομοι, υπηρεσίες, έχουν καταστραφεί. Το δικαστικό μέγαρο στο κτίριο της Βαλένθια προσωρινά χρησιμοποιείται ως χώρος που μεταφέρονται οι σοροί των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους, καθώς τα σωστικά συνεργεία αναζητούν κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών δεκάδες αγνοούμενους.

11 συλλήψεις για λεηλασίες

Στο μεταξύ, στους δρόμους, έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του ισπανικού στρατού, καθώς η κατάσταση απειλείται να ξεφύγει από κάθε έλεγχο: ήδη, οι ισπανικές αρχές αναφέρουν ότι έντεκα συνελήφθησαν καθώς βρήκαν την ευκαιρία να προβούν σε λεηλασίες (σε εμπορικά κέντρα και αυτοκίνητα), εκμεταλλευόμενοι το χάος και την απόγνωση που επικρατεί στην περιοχή.

«Δεν είμαστε κλέφτες. Πρέπει να ταϊσουμε τα παιδιά μας όμως», λέει ένας απεγνωσμένος άνδρας, ο οποίος κραδαίνει βρεφικές τροφές που παίρνει για το μωρό του από ένα κατεστραμμένο από την πλημμύρα σούπερ μάρκετ. Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς πρόσβαση στα απολύτως απαραίτητα, χωρίς υδροδότηση και ρεύμα.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Βαλένθια, Κάρλος Μαζόν, ζήτησε χθες τη συνδρομή του ισπανικού στρατού, για να διαμοιράσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες. Η κυβέρνηση Σάντσεθ απάντησε ότι θα στείλει άλλους 500 στρατιώτες και εθνοφρουρούς, οι οποίοι αναμένονται στην περιοχή σήμερα το πρωί. Όμως πώς θα διανέμει τρόφιμα όταν αυτά δεν μπορούν να μεταφερθούν στην καλυμμένη από λάσπη Βαλένθια;

Μέσα από τα συντρίμμια, τα στρώματα λάσπης και πέτρας που άφησαν τα ορμητικά νερά στο πέρασμά τους, προκαλώντας τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Ισπανίας (και τη δεύτερη πιο φονική πλημμύρα στην Ευρώπη μετά από αυτή της Γερμανίας) αναδύεται η φρίκη. Στις περιοχές, οι οποίες μοιάζουν να έχουν χτυπηθεί από τσουνάμι, τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν μέσα στα στοιβαγμένα σαν παιχνίδια αυτοκίνητα, αλλά και σε θαμμένα σπίτια, κάτω από ξεριζωμένα δέντρα και αντικείμενα, για πτώματα. Εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί από τους αγνοούμενους είναι θαμμένοι κάτω από τους τόνους λάσπης που έχουν καλύψει τη Βαλένθια.

Περισσότεροι από χίλιοι στρατιώτες έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον να ψάχνουν από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο και πόρτα- πόρτα για να βρουν πτώματα. Καθώς τα ορμητικά νερά μετέτρεψαν στενούς δρόμους σε φονικές παγίδες και καθώς ποτάμια πέρασαν μέσα από σπίτια και επιχειρήσεις -που λειτουργούσαν- παρέσυραν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Αυτοκίνητα, ανθρώπους, ζώα, ως και γέφυρες. Και ανακαλύπτουν φρικτές ιστορίες από αυτές τις οκτώ ώρες της πλημμύρας. Όπως αυτή των οκτώ ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί σε γκαράζ πολυκατοικίας, αφού πνίγηκαν προσπαθώντας να πάρουν τα αυτοκίνητά τους και να διαφύγουν.

Αλλά και γι’ αυτούς που επέζησαν, η κατάσταση είναι φρικτή. Χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι και περιπλανώνται στους δρόμους απεγνωσμένοι, ψάχνοντας κάτι για να φάνε. Όμως υπάρχουν και εγκλωβισμένοι. Κάτοικοι της Βαλένθια λένε πως σε πολλά σπίτια, άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να διαφύγουν, έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα σπίτια τους, όπου το νερό έφτασε μέχρι τη μέση. Αναφέρουν περιπτώσεις ανθρώπων που η λάσπη έχει μπλοκάρει τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους και αυτοί παραμένουν παγιδευμένοι μέσα σε αυτά.

Το στάδιο Μεστάγια της Βαλένθια, όπου η τοπική ομάδα επρόκειτο να αναμετρηθεί με τη Ρεάλ Μαδρίτης αύριο, έχει μετατραπεί σε κέντρο βοήθειας των πλημμυροπαθών. Το ντέρμπι αναβλήθηκε καθώς η ομάδα έχει στρέψει την προσοχή της στο να βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονται σε ανάγκη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια ώρα, υπό τον φόβο ξεσπάσματος ασθενειών, το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας συντονίζει την ταχεία αποκομιδή των ζώων που πνίγηκαν σε φάρμες και στάνες της Βαλένθια από την πλημμύρα.