Σε μία άνευ προηγουμένου παραδοχή προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ Μπιν Γιασίμ Μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι, παρατηρώντας πως η χώρα του έχει υποστηρίξει ένοπλες οργανώσεις, αλλά σε καμία περίπτωση με κακόβουλους σκοπούς, αλλά μπορεί να έγιναν κάποια λάθη.
Επί λέξει μίλησε για «λάθη που δεν έγιναν επίτηδες».
Αναφερόμενος ο πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου στο θέμα τη Συρίας και στην εμπλοκή του Κατάρ, είπε ότι όλοι, ακόμα και οι ΗΠΑ, έκαναν λάθη σε σχέση με την κρίση στη Συρία.
«Καθώς περνούσε ο καιρός ανακαλύπταμε ότι ορισμένες ένοπλες ομάδες είχαν άλλους σκοπούς και διακόψαμε τις σχέσεις μας με τη μία οργάνωση πίσω από την άλλη», είπε, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτά τα λάθη δεν έγιναν σκόπιμα.
Η αλήθεια είναι πως όταν στο ίδιο το Κατάρ ισχύει ο θεοκρατικός νόμος της Σαρία, που σημαίνει ότι τα δημόσια μαστιγώματα και οι λιθοβολισμοί επιβάλλονται ως τιμωρίες από τα δικαστήρια και η ποινή για την ομοφυλοφιλία είναι ο θάνατος, πρόκειται δηλαδή για ένα κανονικό ισλαμικό κράτος, πώς να «ξεχωρίσουν» οι Καταριανοί τους λιγότερο («μετριοπαθείς») από τους περισσότερο («εξτρεμιστές») ισλαμιστές; Αφού όλοι ίδιοι είναι.
Οι κανόνες που επιβάλλουν και εφαρμόζουν το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα στη Συρία είναι οι ίδιοι με τους νόμους που ισχύουν στο Κατάρ.
Τι μπορεί να είναι άραγε λοιπόν αυτό που ξεχωρίζει έναν «μετριοπαθή» από έναν «εξτρεμιστή»;
Προφανώς τα πόσα κεφάλια κόβει ο καθένας. Όποιος κόβει πολλά είναι εξτρεμιστής, όποιος κόβει λιγότερα είναι μετριοπαθής.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ παραδέχτηκε ότι υποστηρίχτηκαν από το Κατάρ «λάθος οργανώσεις», ο Χαμάντ Μπιν Γιασίμ Μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι απαίτησε από τις χώρες που διέκοψαν τις σχέσεις τους και επέβαλλαν κυρώσεις να προσκομίσουν αποδείξεις των κατηγοριών τους.
Δηλαδή, ενώ ομολογεί ότι το Κατάρ υποστήριξε -αν και κατά λάθος όπως ισχυρίζεται- τρομοκράτες -άρα το παραδέχεται- την ίδια ώρα ζητά να του αποδείξουν οι άλλοι αυτό που παραδέχτηκε.
Ο πρώην πρωθυπουργός απαντώντας και στην κατηγορία ότι το Κατάρ παρέχει καταφύγιο σε μέλη των Ταλιμπάν, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πέντε μέλη των Ταλιμπάν στο Κατάρ αλλά βρίσκονται στη χώρα του μετά από αίτημα των ΗΠΑ.
Δεν παρέλειψε επίσης να διαψεύσει τις κατηγορίες ότι το Κατάρ υποστηρίζει το Ιράν.