«Η απόφαση της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν είναι μια αδιαμφισβήτητη παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλούνται ιρανικά ΜΜΕ.
Ηταν η πρώτη απάντηση του Ιράν στην πρώτη κίνηση των ΗΠΑ προς συνολική ακύρωση της συμφωνίας, κάτι που μπορεί να ανοίξει την πόρτα του τρελοκομείου στον Κόλπο με ότι αυτό συνεπάγεται για την σταθερότητα ότι μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και γενικότερα.
Η Γερουσία ενέκρινε χθες την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πρόγραμμα πυρηνικών πυραύλων του και άλλες δραστηριότητες που δεν συνδέονται με τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά.
«Η κίνηση της Γερουσίας παραβιάζει αδιαμφισβήτητα τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα της πυρηνικής συμφωνίας», δήλωσε σήμερα ο Αλι Ακμπάρ Βελαγιατί, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
«Η ιρανική επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της συμφωνίας θα εξετάσει βεβαίως την κίνηση του Κογκρέσου και θα εκδώσει μια αρμόζουσα απάντηση».
Το νομοσχέδιο των ΗΠΑ θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εν συνεχεία να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να καταστεί νόμος του κράτους.
Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την πυρηνική συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις «τη χειρότερη συμφωνία που επιτεύχθηκε ποτέ ύστερα από διαπραγματεύσεις». Με τη συμφωνία, το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί σε σχέση με το πρόγραμμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο περιφερειακός σύμμαχός της, η Σαουδική Αραβία, κατηγορούν το Ιράν ότι υπονομεύει την ασφάλεια στην περιοχή. Το Ιράν κατηγορεί από την πλευρά του την Ουάσινγκτον και το Ριάντ ότι προωθούν τον ισλαμιστικό ριζοσπαστισμό στην περιοχή.
«Η Αμερική προσπαθεί να καλύψει τις ήττες που υπέστη επανειλημμένα από το Ιράν στο Ιράκ και στη Συρία», είπε ο Βελαγιατί.
Η υπόθεση του Κατάρ είναι μόνο ένα επεισόδιο από αυτή την επερχόμενη σύγκρουση: Το Κατάρ δεν τιμωρήθηκε με το εμπάργκο και την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων από τις αραβικές χώρες για την υποστήριξη στην ισλαμική τρομοκρατία (άλλωστε το ίδιο κάνει και η Σαουδική Αραβία), αλλά για την προσέγγιση που καταγράφηκε εσχάτως της Ντόχα με την Τεχεράνη σε διάφορα ζητήματα και στον πόλεμο της Υεμένης.
Πριν μερικές ημέρες ιρανικό πολεμικό πλοίο στον Κόλπο, «φώτισε» με λέιζερ ένα ελικόπτερο τύπου CH-53E του αμερικανικού Ναυτικού, το οποίο συνόδευε τρία πλοία του αμερικανικού Ναυτικού (US Navy). Παράλληλα, παρενόχλησε με παρόμοιες ενέργειες και τα πλοία, προτού αποχωρήσει από την περιοχή…
Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Ναυτικό διά του εκπροσώπου του πέμπτου στόλου, ο οποίος έκανε λόγο για μη ασφαλή – επαγγελματική συμπεριφορά των Ιρανών, το ιρανικό πλοίο πλησίασε σε απόσταση 730 μέτρα από το πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων – ελικοπτεροφόρο, USS Baatan, το οποίο συνοδευόταν από το αντιτορπιλικό USS Cole και το πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου USNS Washington Chambers, καθώς διερχόντουσαν από τα Στενά του Χορμούζ.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό εκπρόσωπο, η «καταύγαση» ελικοπτέρου με δέσμη λέιζερ τη νύχτα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική, καθώς μπορεί να επηρεάσει την όραση των πιλότων που χρησιμοποιούν διόπτρες νυχτερινής όρασης και να οδηγήσει στον αποπροσανατολισμό τους, με τραγικές συνέπειες.
Γενικά “μαύρα σύννεφα” αρχίζουν και καλύπτουν την περιοχή. Πιθανόν να μην είναι και τόσο μακριά η ώρα που θα κτυπήσουν ΗΠΑ και Ισραήλ το Ιράν.
Σε λίγο το Ιράν θα έχει υπερεξοπλιστεί (τουλάχιστον 300 νέα μαχητικά αεροσκάφη θα προμηθευτεί) ενώ η α/α άμυνα έχει ενισχυθεί με την παραλαβή των S-300PMU2 και με εγχώρια α/α συστήματα.
Ηδη ντεμπουτάρισε στους ιρανικούς ουρανούς το πρώτο Su-30 της πρόσφατης προμήθειας των 40 αεροσκαφών από την Ρωσία.
Σε δύο χρόνια ένα πλήγμα κατά του Ιράν, μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο (όπως υπολογίζουν Ισραηλινοί και Αμερικανοί) όσο σήμερα…